EVROPSKO PRVENSTVO

Nadamo se da ćemo na kraju i BiH gledati u Njemačkoj: Žrijeb za Euro, svi žele u dvije grupe

Učestvuju 24 najbolje reprezentacije. Naša selekcija igra baraž

BiH: Može li izboriti plasman u Njemačku. N/FSBiH

E. Ć.

2.12.2023

U hamburškoj koncertnoj dvorani „Elbphilharmonie“ bit će održan žrijeb grupa za Evropsko fudbalsko prvenstvo koje će se naredne godine održati u Njemačkoj.

Na prvenstvu Starog kontinenta učestvovat će 24 reprezentacije, a među njima bi mogla biti i selekcija Bosne i Hercegovine. Međutim, da se nađe u ovom odabranom društvu, bh. reprezentacija mora proći baraž.

Podsjetimo, „Zmajevi“ u polufinalu igraju protiv Ukrajine, a u slučaju da prođu prvu prepreku, u finalu će odmjeriti snage s boljim iz duela Izrael – Island. Polufinalni mečevi baraža su na rasporedu 21. marta, a finale pet dana kasnije.

Prednost dvije grupe

No, vratimo se na žrijeb. Timovi su uoči izvlačenja kuglica smješteni u četiri jakosne grupe u skladu sa svojim rezultatima iz kvalifikacija.

Domaćin prvenstva Njemačka je nosilac u prvom šeširu i smještena je u grupu A. Tri pobjednika baraža smještena su u četvrtu, posljednju jakosnu grupu gdje je i aktuelni osvajač Italija.

Format završnog turnira je isti kao i na prošlom prvenstvu. Prva dva u svakoj od šest grupa turnira proći će u osminu finala zajedno s četiri najbolja trećeplasirana tima.

Sada dolazimo do dvije grupe u koje svi žele. To su grupe B i E jer njihovi pobjednici u osmini finala idu na najbolje trećeplasirane iz drugih grupa. Također, drugoplasirani iz grupa B i E u osmini finala također idu na drugoplasirane reprezentacije, a ne na prvoplasirane, kako je slučaj s ostalim grupama.

Jakosne grupe

Mnogo je kalkulacija i računanja idealnih grupa i onih takozvanih grupa smrti. Sve četiri jakosne grupe sadrže mnogo kvalitetnih ekipa, a najviše ih je, podrazumijeva se, u prvoj.

Osim Njemačke, tu su Portugal, Francuska, Njemačka, Španija, Belgija i Engleska. U drugoj jakosnoj grupi su Mađarska, Turska, Rumunija, Danska, Albanija i Austrija. Treću jakosnu grupu predvode Nizozemska i Hrvatska, a tu su još i Škotska, Slovenija, Slovačka i Češka. U posljednjoj jakosnoj grupi su Italija, Srbija, Švicarska, te tri pobjednika baraža. Opet, nadamo se da će jedna od te tri ekipe biti Bosna i Hercegovina.

U slučaju da se „Zmajevi“ plasiraju na Euro, vjerovatno bi najteže bilo u ovoj grupi: Portugal, Mađarska / Danska i Nizozemska / Hrvatska. Žrijeb u Hamburgu održat će se u subotu u 18 sati

Euro se igra u deset gradova

Evropsko prvenstvo u Njemačkoj će biti održano od 14. juna do 14. jula 2024. godine u deset gradova, i to: Berlinu, Kelnu, Dortmundu, Dizeldorfu, Frankfurtu, Gelzenkirhenu, Hamburgu, Lapcigu, Minhenu i Štutgartu. Finale će biti odigrano na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

Nema sumnje da bi reprezentacija BiH, ukoliko se kvalificira, imala ogromnu podršku svojih navijača u Njemačkoj gdje živi i radi veliki broj naših ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.