GRUPA A

Dolaze na Euro s talentiranom generacijom: Mađarska - nova "laka konjica"

Mađari će probati pomrsiti račune mnogima, kao što su na Euru 2020 pokazali da mogu

Reprezentacija Mađarske. Platforma X

11.6.2024

Fudbalska reprezentacija Mađarske na Evropskom prvenstvu 2024. godine dolazi s jednom od najtalentiranijih postava još od 50-ih godina prošlog stoljeća i čuvene "lake konjice“.

Spremni su izazvati haos i poboljšati svoj rezultat ostvaren na prošlom izdanju Evropskog prvenstva, kada su u grupi s Njemačkom, Portugalom i Francuskom završili kao zadnji, ali ostvarili dva neriješena rezultata – protiv Njemačke (1:1) i protiv Francuske (2:2). Ovaj put će imati nešto lakši zadatak, pošto se u grupi nalaze sa selekcijama Njemačke, Škotske i Švicarske.

Snažna poruka

Izabranici selektora Marka Rosija (Marco Rossi) su se praktično prošetali grupom u kojoj su još bili Srbija, Crna Gora, Bugarska i Litvanija, s pet pobjeda i tri neriješena rezultata, te tako poslali snažnu poruku rivalima na Euru.

Mađari su u prvih šest utakmica upisali pet trijumfa, da bi u posljednjem ciklusu igrali nešto opuštenije, jer su već osigurali plasman kao prvoplasirani, te je selektor Rosi isprobao nekoliko novih zamisli. To je rezultiralo u nešto lošijim rezultatima, s obzirom da su osvojili tek dva boda, remiziravši s Bugarskom (2:2) i Litvanijom (2:2).

Soboslaj: Zvijezda reprezentacije. Platforma X

Zlatna generacija

Fudbalska reprezentacija Mađarske već pet desetljeća nema nekih značajnih uspjeha na turnirima, iako su, može se slobodno reći, postali standaradni kada su u pitanju kvalifikacije na prvenstva Starog kontinenta. Naravno, to je sve daleko od pomenute zlatne generacije, koja je žarila i palila sredinom prošlog stoljeća, kada su osvojili dva srebra na Mundijalima, tri zlatne i jednu srebrenu medalju na Olimpijskim igrama, te jednu bronzu na Evropskom prvenstvu (1964.).

Uzbudljiv tim

Ova ekipa je u najmanju ruku uzbudljiva. Mađare predvodi zvijezda Liverpula Dominik Soboslaj (Soboszlai) kao kapiten i sigurno je da će on biti jedno od glavnih imena kada su u pitanju igrači koji ne igraju za favorite. Prisutno je i veliko iskustvo u ekipi, s obzirom da su Peter Gulaši (Gulacsi) na golu, Vili Orban (Willi) i Roland Salai (Sallai) u odbrani.

Kombinacija veteranskog prisustva i mladalačke lucidnosti Mađarsku postavlja kao jednu od ekipa na koje treba paziti tokom trajanja Evropskog prvenstva.

Rosi: Dobra postavka. Platforma X

Raspored utakmica

Mađarska turnir počinje protiv Švicarske (15 juni, RheinEnergie Stadion), nakon toga igra s Njemačkom (19. juni, MHPArena), a grupnu fazu završava protiv Škotske (23. juni, MHPArena).

Kompletan sastav

Golmani: Peter Gulači (Gulacsi, RB Lajpci), Denes Dibus (Dibusz, Ferencvaroš), Peter Sapanos (Szappanos, Pakši)

Odbrana: Botond Balogh (Parma), Endre Botka (Ferencvaroš), Marton Dardai (Herta Berlin), Atila Fiola (Attila, Fehervar), Miloš Kerkez (Bornmut), Adam Lang (Omonia), Vili Orban (Willi, RB Lajpcig), Zolt Nađi (Zsolt Nagy, Puškaš Akademia), Atila Salai (Attila Szalai, Hofenhajm), Loik Nego (Loic, Le Avr)

Vezni red: Bendegu Bola (Bolla, Servet), Daniel Gazdag (Filadelfija), Kristofer Horvat (Krisztofer Horvath, Keškemeti), Mihali Kata (Mihaly, MTK), Adam Nađi (Nagy, Specia), Andras Šafer (Schafer, Union Berlin), Dominik Soboslaj (Szoboszlai, Liverpul), Kalum Stajls (Callum Styles, Barnsli)

Napad: Roland Salai (Sallai, Frajburg), Martin Adam (Ulsan), Barnabas Varga (Ferencvaroš), Kevin Čobot (Csoboth, Ujpešt).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.