EURO 2024

Vahid Halilhodžić za "Dnevni avaz": Hrvatska i Srbija su napravile istu grešku, ja sam drugačije radio, to je ključno

Slovenija me iznenadila. Reprezentacije iz regije su previše respektirali protivnike. Ja sam svoje ekipe pripremao drugačije

Vahid Halilhodžić - Avaz
Vahid Halilhodžić - Avaz
Vahid Halilhodžić - Avaz
Vahid Halilhodžić - Avaz
Vahid Halilhodžić - Avaz
+5

18.6.2024

Četvrti dan Evropskog prvenstva za fudbalere u Njemačkoj je iza nas, a legendarni bh. stručnjak Vahid Halilhodžić u razgovoru za "Dnevni avaz“ kaže kako svi mogu uživati.

- Jako korektan fudbal, što je malo začuđujuće. Nema onih grubih prekršaja, oštrih startova, nesportskog ponašanja. Jedno stvarno fino Evropsko prvenstvo u kojem svi mogu uživati, oni na stadionima i pored malih ekrana – rekao je Halilhodžić na početku razgovora za "Dnevni avaz“.

Nezahvalno je govoriti o glavnim favoritima za osvajanje prvenstva. Mnogo njih je istaklo svoje kandidature za evropski tron.

Loša taktika

- Već neki favoriti pokazuju da imaju inspiracije da idu do kraja. Kao što su Španija i Njemačka. Engleska je dobro krenula, ali je kasnije Srbija u drugom poluvremenu imala šanse da izjednači – kazao je Halilhodžić.

Halilhodžić je naglasio kako ga je Slovenija iznenadila – remi protiv Danske (1:1), a onda je "detektirao“ glavni problem reprezentacija zemalja iz regiona.

- Hrvatska, Slovenija i Srbija su ušli u utakmice s puno respekta prema protivnicima što se pokazalo kao loša taktika. Kada igraš takve utakmice, kada znaš da nisi favorit, treba u prvih 15 minuta pokazati da se ti ne bojiš. 

Tako sam ja pripremao utakmice kada sam igrao protiv jačih ekipa. Prvih 15 minuta sam nastojao da pokažemo da smo došli da pobijedimo.

Naročito kada igraš Evropsko ili Svjetsko prvenstvo. To je psihološki način da dobiješ rat tih 15 minuta. To često može da bude korisno i može utjecati na krajnji ishod jedne utakmice – naglasio je Halilhodžić.

Postavili smo mu i glavno pitanje u regionu ovih dana – mogu li Hrvatska i Srbija proći u narednu rundu.

Opasne izjave

- Mogu, ali u sljedećem utakmicama se očekuje jedan revanš. Hrvatska je godinama pravila izvanredne rezultate, iako je Španija bila favorit, nije se očekivao ovako visok poraz. Moglo je biti i gore iako su Hrvati imali jednu dvije šanse.

Ne razumijem tu polemiku oko penala, što se toliko priča. Vjerovatno je veliko razočarenje hrvatskih navijača koji mnogo očekuju od reprezentacije predvođene famoznim Modrićem, ali osjeti se na nekim igračima da nisu na visokom nivou kao nekad i morat će puno snage, želje i volje i samoodricanja da naprave da postignu dobar rezultat.

Što se tiče Srbije, ona ima puno dobrih pojedinaca. Ne znači ako imaš dobre pojedince, da je dobra ekipa. To su dva različita pojma. Vidim i trzavice kod njih. 

To su stvari koje za jedno takvo takmičenje treba pripremati. Da ti igrači koji ne poštuju odluku selektora znaju da to ne može tako. Vrlo je opasno davati izjave koje mogu destabilizirati ekipu. Uvijek to bude tako, zadovoljni su oni koji igraju, a nezadovoljni oni koji ne igraju, ali tu je uloga trenera – poručio je Vahid Halilhodžić za "Dnevni avaz“.

"Vatreni sukob"

Popularni Vaha je ostvario vrhunsku trenersku karijeru, a osim velikih rezultata, pratio ga je glas apsolutnog autoriteta u svlačionici, ali i nekoga ko je sve stvari rješavao unutar ekipe. Zbog toga smo ga i pitali za sukob Dalića i Petkovića.

- To je tako kad jedna takva ekipa na prvenstvu izgubi utakmicu, pojave se raznorazne nesuglasice. To je vrlo opasno za stabilnost ekipe, za jedinstvo tima na takvim takmičenjima. Treba što prije završiti polemiku i skoncentrisati se na drugu utakmicu, ako je izgubiš, onda ispadaš. I to treba riješiti unutar tima, da ne izlazi u medije – naglasio je on.

Međutim, istakao je Halilhodžić i kako su ljudi očigledno „željni krvi“, pa ih više zanimaju sukobi nego analize sjajnih utakmica dosadašnjeg dijela turnira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.