OSTALI SPORTOVI

Banja Luka ima mnogo legendi, ali samo je jedan šampion

Bokserske legende u posjeti Benešu u banjalučkoj bolnici

Piše: G. DAKIĆ

17.1.2018

Stariji će uvijek govoriti da je Banja Luka dala mnogo velikih sportista, ali da je samo jedan - šampion. Samo je jedan u grad na Vrbasu donio ono što niko prije i poslije njega nije - titulu evropskog šampiona u boksu. Marijan Beneš, jer o njemu je riječ, tukao je mnogo i tukao je mnoge.  

Beneša i njegovih nokauta danas se sjetimo tek kada ga, sve češće, bolest prikuje za krevet...

Normalan čovjek

Njegova karijera broji 299 mečeva. Pobjedom su završena 272 meča, izgubio je 16 duela, a ih 11 je završeno bez pobjednika. Postao je šampion Evrope, a tu titulu odbranio je četiri puta. 

Imao je i nebrojeno povreda - 26 puta lomljene su mu kosti na različitim mjestima, a povrijedio je i glasne žice.

Rođen je u Beogradu 1951., u porodici nastavnika Josipa i Marije, koji su imali još tri sina – Josipa, Antuna i Ivicu i kćer Ljiljanu. Djetinjstvo je proveo u Tuzli. Sa 16 godina doselio se u Banju Luku, kada su u Bokserskom klubu Slavija utvrdili da je riječ o velikom talentu.

Nakon briljantne amaterske karijere i zlatne medalje osvojene na prvenstvu Evrope u boksu 1973. godine održanom u Beogradu, prešao je u profesionalce i osvojio titulu evropskog prvaka u verziji Evropske bokserske unije u lako-velter kategoriji 1979. godine. 

Teška povreda oka uspjela je ono što žutica ranijih godina nije mogla - okončala je Benešovu boksersku karijeru.

- Ja sam običan i normalan čovjek. Puno toga sam dobio u životu, još više sam izgubio. Desilo mi se mnogo ružnih stvari, ali mora se živjeti, makar kako-tako - rekao je Beneš ranije za „Avaz“.

Beneš: Ponovo hospitaliziran

Posjeta prijatelja  

Iz boksa se povukao 1983., ali je i poslije toga boksovao još dva egzibiciona meča tokom devedesetih godina.

Beneš je u posljednjih godinu dana nekoliko puta hospitaliziran. U decembru 2015. povrijeđen je u saobraćajnoj nezgodi u Vrbanji kod Banje Luke. Tada mu je slomljeno deveto rebro. 

Lani je dva puta primljen u Univerzitetski klinički centar RS zbog visokog pritiska, respiratornih problema i iscrpljenosti organizma.

Ponovo je u bolnici, a prije dva dana posjetile su ga njegove bokserkse kolege i sportske legende predvođene Antom Josipovićem, Tadijom Kačarom, Draganom Vujkovićem...

Najdraža pobjeda  

- Moja najdraža pobjeda je ona protiv Elisa Obede 1978. godine. On je 11 godina bio neporažen, ali uspio sam ga pobijediti. U meču protiv Sandija Toresa, koji je održan u Zenici, izgubio sam oko. Znao sam da ne mogu dobiti taj meč, ali sam se svejedno pripremao za njega – izjavio je ranije Beneš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.