OSTALI SPORTOVI

Amel Tuka: Fokusiran sam samo na prvu trku, niko se ne smije potcijeniti

Amel Tuka ( Screenshot)

Avaz Sport

7.8.2018

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka najavio je nastup na predstojećem Evropskom prvenstvu, koje se od 6. do 12. avgusta održava u Berlinu. Tuka je istakao da je put do finala težak i da treba biti maksimalno koncentriran da bi se osvojila medalja.

- Nakon moje prve trke ove godine na Dijamantnoj ligi u Rimu, gdje sam istrčao sjajnih 1,45, na otvorenju sezone dobio sam veliko samopouzdanje i nekako je sve išlo ka tome i moja sama psiha je išla ka toj medalji, mada ona ide i sad. Nažalost, ta mala povreda me spriječila da ispoštujem plan i program kako sam trebao sve do Berlina. Želim nekako da to sve bude umjereno i da idem korak po korak, da prođem te kvalifikacije prvo, prođem polufinale i da se nađem u finalu. Taj put je najteži da se dođe do finala te sam najviše koncentriran na taj dio i, ako Bog da, ako se plasiram u finale, onda ću razmišljati šta dalje i kako doći do medalje - rekao je Tuka.

Nada se da povreda zbog koje je pauzirao dva mjeseca nije ostavila veći trag, a sada se osjeća dobro. 

- Već od početka sezone zajedno sa svojim trenerom napravio sam jedan plan i program takmičenja za ovu godinu i sezonu, ali, eto, nažalost, zbog te povrede, morali smo malo skrenuti s tog programa da bih sačuvao svoje zdravlje. Trenirao sam dobro ovaj posljednji period, osjećam se stvarno dobro. Vidjet ćemo, ipak je prošlo dva mjeseca otkako nisam bio na stazi i kako se nisam takmičio, koliko će to ostaviti traga, vidjet ćemo. Ne smijem puno, iskreno, ni razmišljati o tome. Moram misliti na svoje trenutno stanje, a trenutno se osjećam dobro - dodao je Tuka. 

Tuka se za Evropsko prvenstvo spremao u Italiji, gdje je vrlo dobro odradio pripreme. 

- Imao sam pripreme na planini u Italiji, koje sam odradio vrlo dobro. Trener je zadovoljan, što je meni bitno i što meni daje dodatnu motivaciju jer ipak iskaže svoje zadovoljstvo, on me najbolje poznaje, onda i ja budem još sretniji i zadovoljniji. Vidjet ćemo kakva je forma u četvrtak u prvim kvalifikacijama - rekao je Tuka. 

Za kraj je najbolji bh. atletičar rekao da će konkurencija sigurno biti teška i da je fokusiran isključivo na prvu trku koja je u četvrtak. 
 

- Ovo je do sada najmnogobrojnije Evropsko prvenstvo i očekujem da će biti jaka konkurencija, tako da se moram više psihički spremiti jer prvi put se dešava da imamo tri trke u tri dana. Idemo korak po korak, moram se prvo koncentrirati na kvalifikacije koje će biti u četvrtak ujutro u 11.30. Maksimalno sam fokusiran samo na tu prvu trku, jer to je ipak prva trka i svi su svježi tu i žele da se dokažu da prođu u drugi krug. Moramo vrlo dobro paziti i niko se, naravno, ne smije potcijeniti. Idemo hrabro i odlučno u tu prvu trku, da prođemo te kvalifikacije, a onda će i ostale trke nekako biti lakše - zaključio je Tuka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.