SUDBINE

Ajla, rodica Karle Del Ponte, trči za Švicarsku a voli Jajce i BiH

Piše: Avaz Sport

8.8.2018

Ajla Del Ponte trči za Švicarsku na Evropskom prvenstvu u atletici koje se ovih dana održava u Berlinu. Radi to odlično, pobijedila je u svojoj kvalifikacijskoj utrci na 100 metara i plasirala se u polufinale. 

Očito, Ajla je izvanredna atletičarka, no nije samo tim rezultatom skrenula pažnju na sebe.

Govori bosanski

Po korijenima, Ajla Del Ponte je Bosanka i Hercegovka koliko i Švicarka. Majka joj je Senada Del Ponte, djevojački Polažanin, rođena u Jajcu. Sve do pada ovog grada u agresorske ruke, krajem 1992. godine, radila je kao doktorica u gradu na rijeci Plivi.  

Senada je te godine napustila BiH i odselila u Švicarsku, gdje se udala za Klaudija del Pontea (Claudio), rođaka nekadašnje glavne tužiteljice Haškog Tribunala, Karle del Ponte (Carla), te sa njim ima dvoje djece, Ajlu i Karima.

Porodica Del Ponte, Senada, Klaudio, Ajla i Karim posjećuje Jajce kada god im to dopuste obaveze. Imena djeca, kako je Senada istakla jednom prilikom, dala je zajedno sa suprugom, koji govori i bosanski jezik.

Tokom godina u kojima je rodica njenog muža bila na čelu Tužiteljstva u Hagu, Senadi Del Ponte nije bilo dopušteno da govori o njoj, čak ni u kontekstu obiteljskih tema.

- Karla dolazi jednom ili dva puta godišnje. Moj suprug i ona su rođaci u četvrtom koljenu. Porodica Del Ponte jako voli Bosnu i Hercegovinu, to sam osjetila kroz naš odnos od početka, koji je bio prijateljski, topao i iskren, kazala je Senada, koja u Švicarskoj vodi privatnu ordinaciju.

Doktorica Senada je prije deset godina učestvovala u formiranju Svjetskog udruženja Jajčana, a tim povodim napisala je uvodno pismo kojim obavještava svoje sugrađane o namjeri da se pokušaju okupiti.

- Kroz istoriju nije zabilježen takav egzodus Jajčana kao u vrijeme i neposredno poslije posljednjih ratnih zbivanja. Tačan broj raseljenih lica sa područja našeg grada se ne zna. Ono što se zna jeste da su Jajčani danas doslovce rasuti širom svijeta, ali isto tako i unutar bosanskohercegovačkih granica. Velika većina naših sugrađana voli Jajce, provodi tamo godišnje odmore, pomaže rođake koji su ostali u rodnom kraju, napisala je, između ostaloga, Senada Del Ponte.

Njena kćerka Ajla osim što izvanredno predstavlja Švicarsku na Evropskom prvenstvu je studentica na Filozofsom fakultetu u Lozani. Kako uspijeva stići na obje strane, objasnila je uoči nastupa u Berlinu.

Dva svijeta

- Promijenila sam način treninga i stil života. Nalazim inspiraciju u tim potpuno drugačijim svjetovima. Sve mi je ovo još novo, ta dvostruka aktivnost također uzima mnogo energije, ali želim magistrirati i nastaviti atletsku karijeru. Međutim, još ne znam šta će mi zapravo biti posao u životu, rekla je Ajla.

I njen brat, 20-godišnji Karim, također je sportaš, hokejaš. Trenutno je član ekipe Džonstauna, koja se takmiči u američkoj studentskoj ligi.


Rekorderka u štafeti

Ajli ovo nije prvo veliko natjecanje, već je branila boje Švicarske na Svjetskom prvenstvu 2017. u Londonu i Olimpijskim igrama u Riju 2016.

Najbolje rezultate je ostvarila je u štafeti 4 puta 100 metara, osvojivši prvo mjesto na Univerzijadi u Tajpehu prošle godine. Učestvovala je u postavljanju novog rekorda Švicarske, godinu ranije na Evropskom prvenstvu u Amsterdamu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.