INTERVJU

Bilal Šuman: Ako bude dobar, moj sin Benjamin će postati ''Zmaj''

N. CVIKO

16.8.2018

Bilal Šuman, selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, u Doboju prati „Turnir šampiona“. Više je razloga zbog kojih proslavljeni rukometaš gleda ovaj turnir, a jedan od najvažnijih je što na njemu učestvuje i njegov sin.

Mladi Benjamin Šuman je u Doboj stigao kao član danskog Koldinga, kluba u kojem je dio karijere proveo i njegov otac.

Voli rukomet 

- Benjaminu je 18 godina i nedavno je potpisao ugovor s Koldingom. Ovdje je s ekipom, a nedavno je imao operaciju koljena. Oporavio se i napreduje. Ako bude pravi, u budućnosti će igrati za Bosnu i Hercegovinu, ako ne, onda može i za Dansku - kaže Šuman za „Dnevni avaz“.

Može Vas nadmašiti?

- Na njemu je da radi, da trenira. Narastao je, ali još je suviše mlad da bismo mogli reći nešto više. Za razliku od mene, koji sam bio desno krilo, on je lijevo. Bitno je da voli rukomet.

U Doboju je održan i sastanak rukometnih radnika sa željom da se pronađe izlaz iz krize koja je zahvatila ovaj sport. Vanredna sjednica Skupštine je zakazana za 26. avgust, jeste li u toku?

- Ne znam ništa o tom sastanku, ali znam da je 26. avgust već kasno, to je kraj. Nama ranije istječe rok koji smo dobili od Evropske rukometne organizacije (EHF) da riješimo svoje probleme kako ne bismo bili suspendirani. Ako se to dogodi, ako nas EHF suspendira, to znači ne samo da neće moći igrati reprezentacija nego nema smisla ni igrati ligu, možemo se igrati onako, „na male golove“, kao na ulici. Pitam se radi li to neko namjerno.

Jeste li optimista kada je u pitanju taj problem?

- Optimista sam bio uvijek u životu, a tako je i sada. Vjerujem da će nam pomoći ljudi iz državnih institucija kojima smo se obratili. Zahvalan sam i onima koji su nam pomogli da uopće dođemo u kontakt s njima i iznesemo fakte, kojih nije malo.

Nema Saveza

Šta je problematično Vama kao selektoru?

- Trebao bih pozvati igrače u reprezentaciju, ali trenutno nema mogućnosti za to. Ja ih pojedinačno mogu pozvati, ali to ne znači ništa. Spisak trebam uputiti Savezu, a uposlenici Saveza dalje pozivaju igrače po klubovima. Međutim, mi nemamo ni predsjednika, ni generalnog sekretara ni Upravni odbor niti uposlenike u Savezu. Nema nikoga ko bi to mogao uraditi. Račun nam je blokiran, nemamo taj ID broj i pitanje je kada ćemo sve to imati - rekao je Šuman

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.