MOSTAR

Red Bull Cliff Diving: Sve je spremno za spektakl na Starom mostu

Prognoza za sutra obećava vedro i sunčano vrijeme

Izvođenjem prve dvije serije skokova takmičenje danas i zvanično počinje

Avaz Sport

7.9.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Trenutak koji su ljubitelji skokova u našoj zemlji željno iščekivali konačno je stigao: najbolji svjetski skakači i skakačice su spremni da četvrtu godinu uzastopno na Starom mostu prikažu svoju raskošnu vještinu, na pretposljednjoj stanici Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2018.

Mostar je već danima u znaku predstojećeg Red Bull Cliff Diving takmičenja. Izvođenjem prve dvije serije skokova takmičenje danas i zvanično počinje, a veliko finale je zakazano za subotu, 8. septembra, u 12 sati, kada ćemo saznati imena novog kralja i kraljice Starog mosta.

Naruku organizatorima idu i vremenske prilike, jer prognoza za sutra obećava vedro i sunčano vrijeme, ali ne i previsoke temperature.

Redoslijed kojim skakači nastupaju tradicionalno se određuje večer uoči takmičenja, uvijek u drugačije osmišljenom žrijebu. Ovog puta, na plaži ispod Starog mosta, skakači i skakačice su portretirali jedni druge i na osnovu prikazanog slikarskog umijeća dobivali startne pozicije.

Njihove crteže ocjenjivao je mostarski umjetnik Bećir Burić Bura, koji je i autor trofeja za pobjednike ovogodišnjeg takmičenja. Trofej je u obliku ključa s motivom Starog mosta te kultura karakterističnih za Hercegovinu - masline, duhan, smokva i nar. Burićev ključ je i službeni suvenir Grada Mostara.

Večeras počinje i Old Town Fest, u sklopu kojeg će u iduća dva dana na sedam bina prodefilirati više od 20 izvođača. Uz brojne koncerte, klupske svirke i partyje, u Starom gradu zabave će biti napretek.

- Old Town Fest je večernji program u sklopu Red Bull Cliff Diving takmičenja. Na sedam bina će nastupiti više od 20 bendova - kaže Orhan Maslo Oha, organizator Old Town Festa.

Ovo je četvrto gostovanje najboljih svjetskih skakača i skakačica u našoj zemlji, a - baš kao i prethodne tri godine - sutra se može očekivati još jedan vrhunski sportski spektakl na Starom mostu. Isto tako, očekuje se da plato ispod mosta - kao i sve druge tačke odakle se takmičenje može pratiti - ponovo bude prepuno gledalaca koji će davati podršku elitnim svjetskim cliff diverima dok budu izvodili svoje skokove koji naprosto oduzimaju dah.

Ulaz na takmičenje je besplatan, a Stari most će od 11 do 15 biti zatvoren za prelazak. Savjet gledaocima je da do mosta dođu s desne strane, odakle se mogu spustiti na plato ispod, predviđen za publiku.

Aktuelni prvak Džonatan Paredes (Jonathan) i poznati mostarski skakač Lorens Listo skakali su zajedno s litica u kanjonu Neretve, demonstrirajući jedan drugom svoj skakački stil.

Dvojica skakača su zajedno skakala u smaragdnu vodu Neretve, svaki na svoj specifičan način - Paredes na noge i izvodeći salta, a Listo na glavu i tradicionalnom mostarskom „lastom“. 

U nastavku donosimo video u kojem Meksikanac Džonatan Paredes, aktuelni prvak i pobjednik prvog Red Bull Cliff Diving takmičenja u Mostaru 2015. godine, zajedno s Lorensom Listom izvodi skokove s mostarskih litica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.