RUKOMET

Valjda će timu koji vodi Savez doći malo do mozga

Nadam se da će se trgnuti i izbaciti politiku iz ovog sporta, jer koliko vidim, to je problem

Piše: Er. BIJEDIĆ

1.10.2018

Senjamin Burić, rukometni reprezentativac Bosne i Hercegovine, doživio je u decembru prošle godine tešku povredu križnih ligamenata i meniskusa, nakon čega je operiran te je prošao oporavak od sedam mjeseci.

Novu sezonu počeo je u redovima Zagreba, a u ovom gradu je prošao i kompletnu rehabilitaciju.

Najbolja opcija

- To je teška povreda za oporavak, posebno za psihu, jer dosta igrača poslije osjeća strah. Ja se sad osjećam super, igram normalno i još samo da malo uđem u formu - govori Burić.

Imao je opciju da ostane i u francuskom Nantu, za koji je odlično igrao u prethodne dvije godine.

- Htjeli su to još prošle godine, ali sam ja htio novi izazov u karijeri i da vidim mogu li igrati u Bundesligi. Imao sam ponude, ali se dogodila povreda. Onda sam čitavu rehabilitaciju prošao u Zagrebu, već devet-deset mjeseci tu živim. Iz Zagreba mi je supruga, dobio sam i dijete, sin Ian ima mjesec i po, igram u velikom klubu… Mnogo me je stvari privuklo i to mi je sigurno najbolja opcija da se vratim na teren - smatra Senjamin.

S obzirom na to da Evropska rukometna federacija (EHF) ipak nije suspendirala Rukometni savez BiH, uskoro bismo ga trebali ponovo gledati i u dresu reprezentacije.

- Posljednjih osam mjeseci nisam tu, ali me svaki put razočaraju vijesti iz reprezentacije. Obično pokušavam ne čitati šta se dešava niti saznati od brata ili saigrača, ali opet stigne do mene. Drago mi je da nas nisu suspendirali radi mladih igrača i njihove budućnosti. A nadam se da ima tih ljudi koji vode taj Savez, da će im malo doći do mozga, da će se trgnuti, izbaciti politiku iz rukometa, jer koliko vidim, to je problem.

Da počnu sportski razmišljati, jer s kim god pričam u inozemstvu, govore mi: “Pa, vi ste rasadnik talenta, šta se to događa?” Ljudima nestvarno djeluje da ja moram donijeti loptu na pripreme ili trenirati u svojoj majici. Uvijek isto pričamo, a ništa se ne popravlja, siguran sam da neće ni ove godine. Ali, možda bude bolje sljedeće – ističe Burić.

Bosna i Hercegovina je u grupi 5 kvalifikacija za Euro 2020. s Češkom, Bjelorusijom i Finskom. Prvi meč ekipa igra 25. oktobra u gostima s Bjelorusijom.

Novi format

- Nije atraktivna grupa, ali je dosta jaka. Bjelorusi su dosta dobri, Česi su bili najveće iznenađenje Eura u Hrvatskoj. To je teška grupa, ali ako pobijedimo kod kuće i iznenadimo nekoga u gostima, to bi, s obzirom na novi format takmičenja, trebalo biti dovoljno za prolazak na Euro. Ukupno bi bilo ravno čudu zbog naše situacije, ali bi možda i pokrenulo ljude u Savezu da počnu raditi svoj posao - podvlači Burić.

U prijestonici Hrvatske svi su Bosanci

U Zagrebu je kolonija igrača iz BiH, posebno iz Izviđača. Osim Burića, koji je, također, prošao školu “Skauta”, tu su i Josip Ereš, Matej Hrstić i David Mandić, a iz Zrinjskog Filip Vistorop.

- Ja uvijek kažem da su u Zagrebu svi Bosanci, ostalo je privid. Šalim se, naravno… Znam svu tu ekipu, trenirali smo skupa i prije. S Vistoropom ne, ali smo se brzo skužili. Rade dobro, nadam se da ćemo i u budućnosti igrati skupa.

Vodim protiv Benjamina

Blizanci Burić - Benjamin i Senjamin - razdvojeni su već treću sezonu. Do tada su tokom karijere sve prolazili zajedno i u istom klubu.

- U početku je bilo teško, ali sad smo se naviknuli. Stalno smo u kontaktu, Benjamin dobro brani, ali drago mi je da nije bio na svom nivou protiv nas. Branio je u prvih 10-15 minuta, krivo mi je što nisam uspio u tom periodu šutirati da vidimo ko bi dobio taj dvoboj, ali uglavnom, za sada je bitno da ja vodim sa 1:0 - nasmijao se podsjetivši na nedavnu pobjedu Zagreba u Flensburgu (31:29).

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.