RUKOMET

Sramota je što glavni grad nema premijerligaša

Vidim da se Bosna pokrenula u drugom rangu, da pokušavaju s domaćim igračima i nadam se da će se vratiti tamo gdje im je mjesto

Perić: PPozitivno sam se iznenadio statusom u Njemačkoj

Er. BIJEDIĆ

11.10.2018

Bosanskohercegovački rukometni reprezentativac Josip Perić (26) ljetos je pomalo iznenađujuće, poslije nekoliko sezona u Kataru, Mađarskoj i Rumuniji, potpisao dvogodišnji ugovor i dospio u Gepingen i Bundesligu. 

Perić je bio vođa naše U-21 reprezentacije kad je Bosna i Hercegovina bila domaćin Svjetskog prvenstva 2013. godine, a poslije toga neizostavni član A-tima BiH, dio sastava koji je igrao Svjetsko prvenstvo u Kataru 2015. Na njegovoj poziciji srednjeg beka u Gepingenu igraju njemački reprezentativac Tim Kneule i danski reprezentativac Alan Damgard.

- Pozitivno sam se iznenadio statusom koji sam dobio, jer sam znao da dolazim na poziciju gdje već imaju dvojicu iskusnih igrača. A ipak sam dobio dosta minutaže u pripremnim utakmicama, a onda i u prvenstvu. Nezgodno je što se mijenjamo nas trojica, utakmice počinje Kneule, a Damgard i ja se mijenjamo.

Igram od 15 minuta do pola sata po utakmici. Mislim da sam korektno odradio minute koje sam dobio tako da sam stvarno zadovoljan u svakom smislu, uvjetima, klubom i čitavim okruženjem - govori Perić.

Za takvo uklapanje u novu sredinu mnogo su mu pomogli ex-YU saigrači, hrvatski reprezentativci Krešimir Kozina i Ivan Slišković, slovenski golman Primož Prošt i srbijanski reprezentativac Nemanja Zelenović.

- To su momci koji su tu duže vrijeme i stvarno su mi pomogli oko dosta toga. Svakodnevno se družimo i lakše je aklimatizirati se. Naviknuo sam se na život tu, imao sam dobru podlogu i po pitanju jezika, u ekipi su mi svi saigrači veoma korektni. Radim svoj posao i nema problema, to je neki sasvim drugi sistem – govori naš reprezentativac.

Njegova odskočna daska za ulazak u U-21 i A-tim BiH bila je sarajevska Bosna, za koju je nastupao dvije sezone.

- Čitam i pratim dešavanja kod tih naših klubova i stvarno mi je žao vidjeti da su se doveli u takvu situaciju. Mislim da je sramota što glavni grad nema bar standardnog premijerligaša ako već ne može biti kao što je nekad bio. Uvijek je problem oko novca, ali vidim da se Bosna pokrenula u drugom rangu, da pokušavaju s domaćim igračima i nadam se da će se vratiti tamo gdje im je mjesto – želja je Perića.

Osim Bosne, prati i svoj matični klub, ljubuški Izviđač.

- Gledao sam i posljednju utakmicu u Nišu. Tu ima domaćih momaka, to je najbolja škola na našim prostorima i svako nekoliko sezona izađe nekoliko ozbiljnih rukometaša – govori Perić.


Nadam se da dolazi moje vrijeme

Perić je petu godinu u A-reprezentaciji, ali u takmičarskim utakmicama uglavnom nije dobivao previše minuta u igri. Čini se da je sad njegovo vrijeme.

- Ja se nadam da bih mogao dobiti jednu ozbiljniju ulogu. Momci koji igraju na toj poziciji, u ozbiljnim su igračkim godinama i klubovima, a ja sam uvijek tu bio najmlađi i dolazio iz drugog plana. Nadam se da dolazi moje vrijeme, nisam više ni tako mlad, mislim da sam u tim godinama kad bih mogao nešto pokazati - kaže Perić.

Šanse za Euro

A-reprezentacija Bosne i Hercegovine okuplja se krajem mjeseca i počinje kvalifikacije za Euro 2020. u grupi s Bjelorusijom, Češkom i Finskom.

- Čekao sam i pratio što će se desiti s reprezentacijom, a na kraju smo, da to tako nazovem, dobili drugu priliku. Dobili smo pozive u klubove i sad čekamo okupljanje. Protivnici su sve stvarno dobre reprezentacije koje su se odlično takmičile na posljednjem Euru.

Respektabilne su ekipe, ali kod nas su kod kuće padale i jače reprezentacije tako da se nadam da ćemo se, pored svih ovih problema, moći pokazati, dobiti utakmice kod kuće, a u goste idemo da se nadigravamo – ističe Perić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.