TUZLA

Šuman: Očekuju nas dvije teške utakmice, cilj nam je da osvojimo što više bodova

Naši protivnici nisu toliko atraktivni, ali su izuzetno jaki

A. Bajrić

Avaz Sport

22.10.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Rukometna reprezentacija jučer je u Tuzli započela pripreme za dvije kvalifikacijske utakmice za Evropsko prvenstvo 2020. protiv Bjelorusije i Češke.  

Na današnjoj pres-konferenciji selektor Bilal Šuman istakao je da nas očekuju dvije izuzetno teške utakmice.

- U ovim oktobarskim utakmicama cilj nam je da osvojimo što više bodova. Na neki način ćemo to odmah pokušati uraditi protiv Bjelorusije, a nakon toga nas u Tuzli očekuje izuzetno teška utakmica protiv selekcije Češke. Znamo da je novi sistem takmičenja za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo nametnuo učešće 24 selekcije, tako da mi vidimo jednu ogromnu šansu za sve nas, kako bismo se plasirali - rekao je Šuman. 

Naši protivnici nisu toliko atraktivni, ali su izuzetno jaki. 

Češka je kvalitetna reprezentacija i napravila je jedno ogromno iznenađenje na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj osvojivši šesto mjesto. Protiv Bjelorusije mislim da ćemo imati težak posao, jer je fizički jaka ekipa, s mnogo bekova i šutera. Ali, mi se okrećemo sebi, mislim da smo našli jednu bazu u odbrani koja iz utakmice u utakmicu pokazuje da to izgleda dobro. S nekom brzom tranzicijom kontre i polukontre želimo davati lagane golove, odnosno želimo u kolektivnom napadu raditi s mnogo discipline - dodao je Šuman.  

Kada je riječ o ekipi, u punom sastavu bi trebali biti na večerašnjem treningu, s obzirom na to da još pristižu neki igrači. Šuman je istakao probleme s Vranješem zbog suspenzije od dvije utakmice, Mandić je povrijedio meniskus, a Terzić ima male probleme sa zglobom, ali se strateg rukometnih "Zmajeva" nada da će on ipak biti spreman u četvrtak. 

Očekuju nas dvije reprezentacije koje su, prema posljednjim rezultatima, možda malo bolje od nas. Teško će sigurno biti, a kada je riječ o Bjelorusiji, mislim da smo u posljednje dvije utakmice igrali neriješeno. Radi o ekipi koja nije mnogo bolja od nas, ali možda će im na ruku ići domaći teren. Kada je riječ o drugoj utakmici, Česi su pokazali da su stvarno dobra ekipa, napravili su nekoliko dobrih rezultata. Imaju nekoliko odličnih pojedinaca -  rekao je kapiten Nikola Prce.

Danac Lase Bosen (Boesen), koji se nalazi na poziciji pomoćnog trenera, smatra da ova reprezentacija ima velike šanse za plasman na Euro.

- Drago mi je da mogu biti dio ove priče. Nadam se da će reprezentacija u narednim danima proći što bolje. Mislim da imamo velike šanse za plasman na Euro 2020. - rekao je Bosen.

Reprezentacija će u Tuzli boraviti do sutram kada putuje u Minsk, a utakmica protiv Bjelorusije na rasporedu je u četvrtak. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.