ASOVI

Vjerujem da će Pezer biti najbolji na svijetu

Mesud može osvojiti medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, to je moj plan, kaže islandski stručnjak

Pezer i Hafsteinson: Uspješna saradnja

D. J.

17.12.2018

Islanđanin Vestein Hafsteinson (Vesteinn Hafsteinsson) nastupao je kao bacač diska na četiri uzastopne ljetne olimpijske igre, počevši od 1984. godine.

Kao trener, još četiri puta bio je na igrama. Učestvovao je i na pet svjetskih prvenstava.

Lični rekord postigao je 31. maja 1989. godine u islandskom gradu Selfosu, kada je bacio disk na daljinu od 67,64 metra.

Susret u Švedskoj 

Iz aktivnog sporta povukao se 1996., nakon Olimpijskih igara u Atlanti, i preuzeo trenersku funkciju. Između ostalih, trenirao je osvajača olimpijske zlatne medalje Gerda Kantera, a danas pod njegovim nadzorom vježbaju mnogi svjetski poznati bacači diska i kugle, među kojima su Šveđanin Danijel Stal (Daniel Stahl), kao i naš Mesud Pezer.

Na početku razgovora za naš list, proslavljeni islandski sportista i trener kaže da je Pezera upoznao sasvim slučajno.

- Mesuda sam upoznao 2013. godine kada je bio u posjeti u Švedskoj, u dvorani gdje sam održavao treninge. Odmah sam vidio njegov izuzetan fizički kvalitet, a Pezer mi je sam rekao da želi učiti.

Znao je da može postati ne samo dobar nego i vrhunski atletičar. Nešto kasnije te godine bio je najbolji na Evropskom prvenstvu za juniore u Rijetiju u Italiji - kaže Hafsteinson.

Dodaje da je Pezer bio izuzetno pažljiv na treninzima i brzo usvajao nova znanja.

- Imao je vrlo lošu tehniku u početku i želio sam to ispraviti kako bi bacao kuglu više od 21 metar. Od samog početka naše saradnje vjerovao sam da će Pezer jednog dana biti najbolji na svijetu.

Danas mislim da on može uzeti medalju na Olimpijskim igrama 2020. u Tokiju i baciti kuglu više od 22 metra. To je moj plan. Kao atletski trener uvijek biram samo najbolje atletičare koji moraju pokazati želju i trud za učenjem, jer će sa mnom trenirati narednih desetak godina - naglašava Hafsteinson.

Princip rada 

Objašnjava da nakon prvog upoznavanja, kontinuirano funkcionira i komunicira s atletičarima s kojima trenira.

- Ta kombinacija između Pezera i mene veoma je dobra. Ako ostane zdrav i bez povreda te mentalno i fizički spreman, Pezer će biti veliki konkurent za medalje na Olimpijskim igrama 2020. i 2024. godine - kaže Hafsteinson.

Dodaje da o našoj državi ranije nije mnogo znao.

- O Zenici ne znam ništa osim da je Mesud rođen tamo. Čuo sam ranije za Sarajevo zbog Zimskih olimpijskih igara i nesretnih ratnih dešavanja. Ne znam mnogo više od toga.

Danas, ovdje u Švedskoj žive mnogi Bosanci koje sam upoznao i saznao od njih da Bosna i Hercegovina ima dobre reprezentacije u kolektivnim sportovima, posebno u nogometu - rekao je Hafsteinson.

Dolazi u posjetu BiH

Hafsteinson kaže da bi veoma rado doputovao u Bosnu i Hercegovinu i vjeruje da bi posjeta našoj državi bila veoma zanimljiva.

- Vrlo bih rado došao da vas posjetim, uvjeren sam da bi to bilo jako zanimljivo. Mesud me već pozivao da dođem s mojom suprugom u posjetu, ali zbog obaveza to ranije nisam mogao.

I sada kada znam da ima direktni let iz Vaksjoa za Sarajevo, odlučio sam da ću doći u BiH tokom 2019. godine - kaže Hafsteinson.

Pripreme za Glazgov

Pezer za saradnju s islandskim trenerom Hafsteinsonom ima samo riječi hvale.

- Bez ikakve skromnosti moram reći da sam prezadovoljan. Trenutno se spremamo za Evropsko dvoransko prvenstvo koje se od 1. marta održava u škotskom Glazgovu - kaže Pezer.

11. mjesto na Olimpijskim igrama 1992. u španskoj Barceloni osvojio je Hafsteinson, sa daljinom od 60,06 metara  u bacanju diska

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.