USPJESI

Rukomet se vratio u Gračanicu: Povratnik u elitu bori se za titulu

Bez naših prepunih tribina ovoga ne bilo, ističe trener Doborac

Musić i Doborac: Uspješna saradnja uprave i stručnog štaba

Piše: H. ČALIĆ

26.12.2018

Gračanica je već dugo grad rukometa. Ovaj klub je 2000. godine bio i prvak naše zemlje, a onda su stigle i krize, pa je posljednje dvije godine klub sa 60-godišnjom tradicijom morao u Prvu ligu Federacije Bosne i Hercegovine. 

Ovog ljeta, sa 20 pobjeda i bez izgubljenog boda, Gračanica se vratila u društvo najboljih, rukometnu elitu, a sve to su na svoj način proslavili ovdašnji navijači.

Uprava na čelu sa Midhatom Mujačićem i Nedimom Musićem planirala je da se u višem rangu stvori stabilan premijerligaš, ali o prvom ili drugom mjestu, ruku na srce, niko ni sanjati nije mogao.

U klubu je za šefa struke postavljen naš dugogodišnji reprezentativac i internacionalac Damir Doborac, komšija iz Gradačca, od koga su igrači imali šta naučiti. I krenulo je, bolje nego što je iko očekivao.

Trideset bodova na kontu, isto koliko i prvoplasirana Bosna iz Visokog, koja je u Gračanici poražena, 12 bodova osvojeno na gostovanjima, plasman u četvrtfinale Kupa BiH, u klubu koji ima i najboljeg strijelca lige Dinu Hamidovića, impozantni su rezultati.

Ima nešto što je važno skoro kao i rezultati, a to je simbioza koja je stvorena u RK Gračanica između igrača, uprave, stručnog štaba i navijača.

- Mi smo, svakako, sretni nakon svega što smo postigli, jer na početku sezone nije nam bio imperativ prvo ili drugo mjesto, već dobre igre. Uspjeli smo zahvaljujući igračima koji su dvije godine zajedno, uspjeli smo što imamo upravu koja je stvorila uvjete koje malo ko ima i što imamo publiku koje nema niko.

Bez naših na svakoj utakmici prepunih tribina ovoga ne bilo, to je moje duboko mišljenje - kaže Doborac.

Potpredsjednik kluba Nedim Musić, koji rukomet ima u malom prstu, tvrdi da se u posljednjih 20 godina u Gračanici nije radilo ovako stručno i posvećeno, u čemu najveća zasluga pripada upravo Doborcu. 

- Ni danas nemamo imperativ da se nešto mora posebno postići, ali smo stvorili pobjedničku atmosferu. Nikoga ne potcjenjujemo, ali se nikoga i ne bojimo, ma gdje da igrali. Nas u januaru čeka memorijalni turnir "Halid Žunić", već na početku februara utakmice u Kupu BiH s Vogošćom.

Zato i pripreme počinju 7.januara, s još većim žarom, jer mi smo vječiti dužnici našim navijačima, pred kojima je milina igrati - riječi su Musića.

 Toromanović, Ahmetašević, Hamidović... 

Doborac ističe da Gračanica u svojim redovima ima i stalnog reprezentativca BiH Muhameda Toromanovića te još niz odličnih igrača.

- Naš golman Admir Ahmetašević sigurno će radom i talentom naći svoje mjesto na golu naše reprezentacije. U našim redovima je i prvi strijelac Premijer lige Dino Hamidović - kaže Doborac.

U Gračanici se ozbiljno pristupa i radu s omladinskim selekcijama. Izdanak iz škole rukometa je i mladi Omer Mehmedović, koji je u ligi pokazao svoj raskošni talent, a tu su i drugi koji traže svoju šansu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.