ATLETIKA

Šampionima ne smetaju ni snijeg ni minusi

Junuzović i Mrkanović love norme za Olimpijske igre

Mrkanović i Junuzović u teretani trenera Jasmina Mujića

H. ČALIĆ

14.1.2019

U maloj općini Doboj-Istok, koja broji pet naselja i 13.000 stanovnika, već punih 14 godina bez velike pompe vrijedno rade i medalje osvajaju članovi istoimenog Atletskog kluba.

Tu su višestruki prvaci Bosne i Hercegovine i Balkana u trčanju i bacanju kugle, pobjednici Kupa Evrope. Vlasnici su 276 prvih mjesta u trčanju u našoj zemlji.

Njih je u atletiku uveo i s njima sve ove godine radi neumorni profesor tjelesnog odgoja Jasmin Mujić.

- Kad bih vam kazao da mi u Doboj-Istoku stvaramo prvake države i Balkana trčeći po seoskim stazama i putevima planina Ozrena i Trebave, da vježbamo u improviziranoj teretani u podrumu moje kuće, rekli biste, pa kako sad to, koja su to volja i upornost.

Eto, upravo se u takvim uvjetima naši atletičari Osman Junuzović i Belmin Mrkanović bore za norme olimpijskih igara u Tokiju i Parizu - kaže trener Mujić.

Tokom naše posjete, Junuzović i Mrkanović su na jutarnjem treningu po okolnim brdima pretrčali po 13 kilometara, a zatekli smo ih na stadionu Sloge u Doboju, gdje su tog dana uknjižili još po 14 kilometara.

Sedmično istrče približno 150 kilometara, bili kiša, snijeg, minusi... Ništa ove hrabre sportiste, višestruke prvake BiH u trčanju, ne može zaustaviti.

- Može samo viša sila, povreda ili bolest. Ja sam prošle godine u ovo vrijeme zbog teške i rijetke bolesti 45 dana bio prikovan za krevet u bolnici u Tuzli. Mislio sam da više nikad na svoje noge neću moći stati, a kamoli ponovo istrčati na atletsku stazu.

Hvala Bogu, mojoj porodici, mom treneru Jasminu i njegovoj porodici i doktorima, sve se dobro završilo. Samo nekoliko mjeseci po izlasku iz bolnice, u Zenici sam u junu 2018. osvojio prvo mjesto u trčanju u BiH na 3.000 metara sa zaprekama, takoreći bez valjanog treninga. Tu sam medalju odnio dr. Jasminki Petrović, koja me je liječila, i poklonio joj je, zaslužila je - kaže višestruki prvak BiH na 3.000 metara sa zaprekama te na 5.000 i 10.000 metara.

Junuzović (25) je i prvak Balkana na 3.000 metara sa zaprekama, pobjednik Kupa Evrope na 5.000 metara. Uz rame mu je šest godina mlađi klupski drug Mrkanović, prvak BiH u trčanju na 3.000 metara sa zaprekama i u krosu te dvostruki juniorski prvak Balkana na 2.000 metara sa zaprekama.

- Pripremamo se za Balkanijadu u Istanbulu u februaru ove godine. Ja se takmičim u kategoriji juniora, a kolega Osman će trčati za seniore naše reprezentacije.

Istovremeno se borimo za normu Olimpijskih igara u Tokiju 2020. i u Parizu 2024. Što bi rekli, radimo na duge staze, a i jesu duge, ali nama ništa nije teško - kaže Mrkanović.

I Mediha Salkić u pobjedničkim vodama 

I Mediha Salkić (19) dijete je Atletskog kluba Doboj-Istok, višestruka prvakinja BiH u bacanju kugle u kategoriji juniora i seniora.

Salkić je već dvije i po godine član Atletskog kluba Zenica, ali ne zaboravlja svoj Doboj-Istok, odakle je krenula u pobjedničke vode. Ona je proglašena za sportistkinju godine u Doboj-Istoku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.