BRZO KLIZANJE

Samra Selimbegović, reprezentativka BiH: Imam prefinjeni osjećaj za led

Ljubav prema ovom sportu naslijedila je od oca Asima

Piše: Jasmin Alibegović

4.2.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Reprezentativka Bosne i Hercegovine Samra Selimbegović za kratko vrijeme postala je jedna od najboljih brzoklizačica naše zemlje. Članica Klizačko-koturaljskog kluba Bosna ljubav prema ovom sportu naslijedila je od oca Asima, koji je svojevremeno bio prvak i reprezentativac bivše Jugoslavije.

U razgovoru za „Dnevni avaz“, 21-godišnja Sarajka govorila je o svojoj karijeri, nadolazećem EYOF-u, te otkrila planove za budućnost. Samra je prve korake na ledu napravila sa nepune četiri godine, a u 14 godini postala je državna prvakinja.

Redovna vježba

- Padanje je dio skoro svakog sporta, pa tako i klizanja, i sjećam se da je padova bilo mnogo, ali uz oca, kao vrhunskog trenera, te uz redovnu vježbu razvila sam prefinjeni osjećaj za led i tehniku – kaže Selimbegović. 

Put to cilja nije jednostavan, naročito kad su uvjeti za ovaj sport u našoj zemlji minimalni. Međutim, kako kaže naša sagovornica, nije sve u cilju, ljepota je i u putovanju.

- Nikada nisam bila opterećena rezultatima, niti sam željela ostvariti nešto preko noći. Otac me naučio da je za sve potrebno vremena i truda, koji se na kraju uvijek isplati. S obzirom na to da ledenu plohu u Sarajevu imamo maksimalno dva mjeseca, mogu slobodno reći da sam brzo klizanje trenirala trčeći. Održati efikasan trenažni proces na visokom nivou bez ledene plohe je teško, ali ne i nemoguće – ističe brzoklizačica. 

Od predstojećeg EYOF-a Samra nema prevelika očekivanja, no smatra da će to biti događaj kojeg će se svi rado sjećati.

- Sarajevska olimpijada 1984. godine postala je pokretač razvoja zimskih sportova u regionu, ali i zimskog turizma. Nažalost, na ovaj veliki događaj podsjećali su nas ostaci borilišta porušenih tokom ratnih godina. 

Dokaz da olimpijski duh nikad nije iščezao i da još živi u gradu jeste EYOF, koji ujedno predstavlja prekretnicu za zimske sportove u BiH. Pošto naši mladi predstavnici nisu imali adekvatne uvjete za pripreme, nemam prevelika očekivanja, no to će biti veliko životno iskustvo, kojeg ćemo se svi rado sjećati – naglašava mlada Sarajka te se nada da će EYOF biti uzrok podizanja svijesti, kako nadležnih tako i cjelokupne javnosti, o važnosti zimskih sportova, zimskog turizma, vođenja aktivnog stila života i samog učestvovanja u sportu.

Najveći uspjeh 

Samrin najveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri je prvo mjesto na Evropskoj rang-listi na 333 m s vremenom od 34 sekunde, a prva je bila i na mnogobrojnim međunarodnim takmičenjima.

Od mnogobrojnih medalja i nagrada za Samru je najdraža ona kada je izabrana za najperspektivniju sportistkinju Kantona Sarajevo.

- To mi nije ni prva ni jedina, ali je definitivno najdraža nagrada, koja mi je bila podsticaj da se trudim i nastavim dalje – otkriva naša sagovornica.

Zimska čarolija

Osim što blista na ledu, Samra svojim atraktivnim izgledom privlači pažnju mnogih muškaraca, ali samo joj je jedan osvojio srce.

- Moja zimska čarolija započela je u decembru 2015. godine i traje do danas. S obzirom na to da je zima “moje” godišnje doba i moj simbol za prvu i pravu ljubav, nadam se da će kao i klizanje, trajati i u budućnosti – kaže Samra te dodaje da žena treba biti kraljica i kao takva tražiti kralja.

’Opasna’ takmičarka

Klizanje je jedan od najzabavnijih zimskih sportova na ledu za sve uzraste. Međutim, nekada i nije sve tako zabavno i smiješno. 

- Ono što ću posebno pamtiti je takmičenje u Zagrebu, kada sam pala i sasvim slučajno „potkačila“ drugu klizačicu koja je pod nesretnim okolnostima slomila prst. Od tada me zovu „brzom i opasnom“– priča nam bh. brzoklizačica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.