EYOF

Rigler: U BiH postoji interes i potencijal za razvoj karlinga

Takmičenje u ovom sportu se prvi put organizira u našoj zemlji

Rigler: Na svakoj demonstraciji 40 i više osoba želi probati karling. Fena

Fena

13.2.2019

Evropski omladinski zimski olimpijski festival (EYOF), koji se održava u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, donio je sportsku novinu u Bosnu i Hercegovinu. U pitanju je karling, sport koji već dugo ima svoje mjesto u olimpijskoj porodici, ali građanima BiH je dosta nepoznat i do sada nije bio organiziran u našoj zemlji.

Dvorana "Peki" na Palama ugostila je najbolje mlade igrače karlinga Evrope. Specijalne ledene plohe postavljene su u saradnji s najvećim svjetskim stručnjacima, a takmičenje svakodnevno privlači veliki broj gledalaca, koji imaju i priliku da se tokom demonstracija okušaju u tom sportu.

Vođa borilišta za karling na EYOF-u 2019, Slovenac Gregor Rigler ističe da je borilište na Palama u odličnom stanju te da je prezadovoljan kako se takmičenje odvija, s obzirom na to da se takmičenje u ovom sportu u BiH prvi put organizira. 

- Na početku je bilo mnogo teže urediti ovo borilište jer se karling takmičenje prvi put organizira u BiH i osobe nemaju potrebna znanja. Ipak, sada sam rasterećen jer su volonteri i ekipa koja je došla iz Slovenije i Svjetskog karling saveza sve dobro posložili. Utakmice su odlične i mnogo je zainteresiranih gledalaca, tako da sam zadovoljan - rekao je Rigler.

Ističe da u BiH vidi veliki potencijal za razvijanje karlinga te da je jedan od izazova koje je prihvatio kada je došao u BiH stvaranje klubova i Karling saveza BiH.

- Karling je jedan od sportova koji se najbrže širi u ovom vijeku, a ovdje vidim veliki potencijal za razvoj tog sporta. To je olimpijski sport koji je na Olimpijadi u Pjongčangu dobio još jednu novu disciplinu. To nije toliko skup sport, čak ni mi u Sloveniji nemamo dvorane namijenjene karlingu, već koristimo hokejaške plohe, a često idemo trenirati u Bratislavu, Budimpeštu i druge gradove - objašnjava stručnjak za karling.

Za najviši nivo karlinga treba imati plohe namijenjene tom sportu, a Rigler vjeruje da je za početak dovoljno imati dvije takve plohe na kojima mladi mogu trenirati. 

- U Kanadi imate osam i više ploha po dvoranama, ali tamo je karling najrazvijeniji i nastupa 90 posto igrača. Skandinavske zemlje te Škotska i Švicarska, također, dominiraju, ali mislim da mi samo trebamo polako da ih pratimo i vremenom dostignemo njihov nivo karlinga - dodao je. 

U dvorani "Peki" na Palama pored takmičarskog dijela EYOF-a vrši se i promocija karlinga, a interes građana je više nego zadovoljavajući.  

- Na svakoj demonstraciji 40 i više osoba želi probati karling. Mislim da smo ovdje zasadili sjeme, a sada trebamo samo malo doliti vode da karling zaživi u BiH - zaključio je Rigler. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.