SPOLNA DIFERENCIJACIJA

IAAF na sudu traži zabranu: Atletičarka Kaster Semenja se biološki klasificira kao muškarac

Nije jedina sportašica koja je u problemima

Kaster Semenia: Mora smanjiti broj testosterona. Twitter

24sata.hr

14.2.2019

Ako se Kaster Semenja (Caster Semenya), južnoafrička atletičarka, želi nastaviti takmičiti, morat će uzimati terapije za suzbijanje testosterona. Međunarodni atletski savez je biološki klasificira kao muškarca.

- IAAF ni jednu sportašicu s poremećajem spolne diferencijacije ne klasificira kao muškarca. U protivnom, prihvaćamo njihov spol i dopuštamo im da se takmiče u ženskoj konkurenciji - poručio je IAAF u službenom saopćenju.

Međutim, ako sportašica s poremećajem spolne diferencijacije ima testise i mušku razinu testosterona, kosti i mišići im se povećaju i ojačaju, poveća im se hemoglobin kao u muškaraca koji prođu pubertet, to je ono što muškarcima u takmičenju daje prednost nad ženama.

- Kako bi osigurali pošteno takmičenje u ženskoj kategoriji, sportašice s poremećajem spolne diferencijacije trebaju smanjiti broj testosterona na razinu koju imaju žene kako bi se mogle natjecati na međunarodnoj razini - piše IAAF.

Kaster nije usamljena u ovom problemu. Upitna je i razina testosterona srebrenih i zlatnih olimpijki iz Rija, Fransin Nijonsaba (Francine Niyonsaba) i Margaret Vambui (Wambui). 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.