OSTALI SPORTOVI

Eldar Balta: Američki fudbal u BiH je u usponu, mladima treba ponuditi što više sportova

Klub nije zaobišlo niti jedno veće regionalno takmičenje ili turnir

Jasmin Alibegović

17.2.2019

Klub američkog fudbala Sarajevo Spartans osnovan je 2011. godine s ciljem promoviranja i razvijanja sporta na području BiH i jedan od četiri predstavnika naše zemlje u američkom fudbalu. Kroz KAF Sarajevo Spartans u posljednjih sedam godina prošlo je više od 300 igrača, članova i entuzijasta, a klub trenutno broji preko 50 članova sa konstantnim širenjem kako u kontakntoj, tako i u beskontaktnoj verziji ovog sporta. U razgovoru za Avaz.ba, direktor KAF Sarajevo Spartans, Eldar Balta govorio je o razvoju američkog fudbala u BiH, infrastrukturi, ali i o ciljevima ovog kluba u budućnosti.

- Zainteresiranost za bavljenje ovim sportom je u usponu. Do marta 2017. smo bili jedini klub u BiH, a sada aktivno rade četiri kluba u Sarajevu, Tuzli, Bijeljini i Banjoj Luci, dok se u Mostaru i Zenici javlja entuzijazam za sličnim koracima. Američki fudbal je postao svojevrsna zajednička "nemoguća misija" - kaže Balta.  

Naglašava da je nevjerovatna mreža klubova i igrača iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i BiH, danas ključni faktor u razvoju ovog sporta.

- Srbija prednjači sa savezom i tri lige koje broje više od 30 klubova, te je postala svojevrstan standard kojem mi ostali težimo. U tom našem svijetu ne postoje vrata na koja smo pokucali, a koja se nisu otvorila. Jedna sjajna energija nas veže i u stalnom smo kontaktu sa cijelim regionom, a i šire - ističe Balta.

KAF Sarajevo Spartans vlastitog terena još nema, a utakmice igram na pomoćnom terenu olimpijskog stadiona Koševo.

- Kada su treninzi u pitanju oslanjamo se na zatvorene prostore koji se iznajmljuju, te napuštene i finansijski prihvatljive fudbalske terene. Treniramo dva do četiri puta sedmično, a već dvije godine zbog "gustog" rasporeda imamo samo ljetnu pauzu - kaže direktor Spartanaca iz Sarajeva. 

Ovaj klub nije zaobišlo niti jedno veće regionalno takmičenje ili turnir. Nekoliko godina KAF Sarajevo Spartans bio je dio jadranske lige američkog fudbala (AAFL), koja je onda postala dijelom centralno-evropske lige američkog fudbala (CEFL), gdje je ostvario i svoje najbolje rezultate.

- Prošle godine smo bili incijatori i organizatori prvog reprezentativnog učešća na Balkan Boulu u Somboru, gdje smo odigrali prve utakmice protiv reprezentacija Srbije i Vojvodine. Bili smo nosioci organizacije prve ikada, razvojne lige američkog fudbala BiH 7x7, gdje smo zajedno sa Lavovima iz Bijeljine i Saltminersima iz Tuzle odigrali ukupno tri turnira u Sarajevu, Bijeljini i Tuzli. Također, jesenas smo na poziv Hrvatskog saveza američkog nogometa, zajedno sa ekipom iz Tuzle, nastupili u zajedničkoj ligi 9x9, što nam je donijelo prvo zlato u našoj diviziji ikada - ponosno ističe Balta.

Klub će nastaviti s razvojnom ligom kontakntog američkog fudbala BiH s timovima iz Banja Luke i Tuzle, a što se tiče mlađih uzrasta, uporedo će raditi na organizaciji srednjoškolske lige u beskontaktnom fudbalu jer na sportu se treba raditi svaki dan, bez obzira koliko on popularan ili nepopularan bio.  

- Djeci prije svega, pa onda i mladima treba ponuditi što je moguće više sportova, kako bi se našli u jednom ili više njih. Mladima se u ovim našim prilikama jako rano nameće uzak pogled na život u kojem sport nije budućnost, već hobi, te je jako teško razviti strast da u sportu nađu sebe i sport učine bitnim stubom svog života i karijere. Ne samo kao sportisti, već i kao treneri, menadžeri, vizionari. Zanimljivo je da je sportsko klađenje postalo sasvim, čak i kulturno prihvatljiv, sekundarni izvor primanja u toj istoj kulturi u kojoj je, kao što sam rekao, sport hobi - naglašava Balta, te dodaje da vlada velika nekompatibilnost, obrazovno-odgojnog sistema, amaterskih (pa i profesionalnih) timova, sponzora, ekonomskog i zabavnog aspekte, te politike za ovaj sport.

Što se tiče opreme za američki fudbal, ona je izuzetno skupa, ali zahvaljujući velikom broju prijatelja, KAF Sarajevo Spartans s tim nema problema.

- Veliki broj naših prijatelja iz regije i SAD nam pomaže. Govorimo, naravno, o korištenoj opremi, ali svejedno skupoj, gdje jedan korišteni komplet kacige i peda košta između 150 i 300 KM. Uvjerenja smo da još nismo dovoljno infrastrukturno veliki da bi bili od interesa državi. Dodatno, mišljenja sam da bi država trebala osigurati što jeftiniju ili besplatnu upotrebu sportskih borilišta. Ako u takvim uvjetima jedan sport ne može uspjeti, onda je do sportiste ili kolektiva, a ne do države. Nažalost, nismo u toj situaciji, pa je sve u pat poziciji -ističe Balta.  

Kratkoročni cilj kluba je izgraditi infrastrukturu, a već ima igrače veterane koji sve više usmjeravaju svoju strast u podučavanje mlađih.

- Radimo na svojoj teretani i terenu, te se nadamo da ćemo od jedno amaterskog tima, postati kolektiv koji može da pruži sve osnove za razvoj ovog sporta jednom mladom igraču, a nadamo se i igračici - zaključuje direktor Spartanaca iz Sarajeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.