ODLUKE

Semenia izgubila na sudu, drogiraju me i to neću dopustiti

CAS odbio njenu žalbu

Semenia: Nastavit ću se boriti. Twitter

Avaz Sport

9.9.2020

Dvostruka olimpijska pobjednica na 800 metara, Južnoafrikanka Kaster Semenia (Caster Semenya), izgubila je sudski spor u kojem je tražila poništenje presude Sportskog arbitražnog suda (CAS) da sportistkinje s visokom prirodnom razinom testosterona moraju uzimati lijekove kako bi ga smanjile.

Južnoafrikanka je u maju prošle godine na Švicarskom saveznom sudu podnijela žalbu na CAS-ovu odluku koji je presudio da su svjetski atletski propisi neophodni sportistima s razlikama u seksualnom razvoju u utrkama od 400 metara do milje, kako bi se osigurala poštena konkurencija.

Međutim, švicarski sud je odbio njenu žalbu utvrdivši kako izlaganje sportistkinja medikamentima ili hirurškim intervencijama kao preduvjet za natjecanje ne predstavlja kršenje švicarske javne politike, prenosi "index.he"..

Jako sam razočarana ovom presudom, ali odbijam da me Svjetska atletska federacija drogira ili me spriječi kako bih bila ono što jesam. Izuzimanje sportista ili ugrožavanje našeg zdravlja isključivo zbog naših prirodnih sposobnosti, stavlja svjetsku atletiku na pogrešnu stranu historije. Nastavit ću se boriti za ljudska prava sportistkinja na stazi i izvan nje, rekla je 29-godišnja Semenia.

Testosteron povećava mišićnu masu, snagu i hemoglobin, što utiče na izdržljivost, pa se smatra da žene s višim nivoom hormona imaju nepravednu prednost.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.