KONTROVERZNE PATIKE

Žestoke kritike Varholma: S "trampolinom" u sprintericama naš sport gubi kredibilitet

- Kad su mi rekli za njih, nisam mogao vjerovati do čega smo došli, rekao je Usein Bolt

Varholm ima primjedbe na Bendžaminove tenisice. AFP

M. K.

5.8.2021

U čudesnom olimpijskom finalu u Tokiju norveški atletičar Karsten Varholm (Warholmistrčao je svjetski rekord na 400 m s preponama u vremenu 45.94.

Ipak, i pored pobjede imao je prigovora i to ozbiljnih, prenosi Index.

Naime, Amerikanac Rai Bendžamin (Benjamin) trčao je brže od starog Varholmovog svjetskog rekorda, a Norvežanin smatra da je koristio nepravednu prednost.

Bendžamin je jedan od atletičara koji se u Tokiju takmičio u Nikeovom novom i kontroverznom modelu tenisica Nike Air Zoom Victory. Na njihovu đonu od ugljikovih vlakana su i sloj visokorastezljive pjene i veliki zračni džep, koji olakšavaju trčanje i povećavaju učinkovitost. Njih, na primjer, koristi svjetski rekorder u maratonu Eliud Kipčog (Kipchoge).

Takva tehnologija u čepićima nije nelegalna, ali Varholm to komentariše sljedećim riječima: 

- Imao je one stvarčice na tenisicama, koje mrzim. Ne vidim zašto bi išta stavljao ispod sprinterica. Na srednjim prugama razumijem jer su mekše. Ako hoćeš trčati po mekanom, stavi madrace pod njih. Ali ako staviš trampolin, to je sr***e i to oduzima kredibilitet našem sportu, rekao je Varholm.

Da priča Varholma ima smisla, pokazuje i reakcije legendarnog Useina Bolta (Usain): 

Kad su mi rekli za njih, nisam mogao vjerovati do čega smo došli. Toliko su prilagodili čepove da oni sada zaista trkačima daju prednost da trče još brže, smatra svjetski rekorder na 100 i 200 m.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.