EVROPSKO PRVENSTVO

Anđelka Radišković: Trebamo tražiti šansu gdje je realno imamo

Igrale smo protiv jakih reprezentacija i jake utakmice u klubovima, ali nijedna od nas nije igrala EP, rekla je „Zmajica“

Anđelka Radišković: Evropsko prvenstvo je velika motivacija za sve nas. Arhiva

Piše: Er. Bijedić

18.8.2021

Ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra (17 sati) će u Beogrdu protiv Srbije odigrati prvu utakmicu na Evropskom prvenstvu, koje se od 18. avgusta do 4. septembra igra u Srbiji, Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji.


Igrački kadar

Uoči prve utakmice naše djevojke su imale manjih problema, ali bi trebale nastupiti u kompletnom sastavu.

- Malo je neke od nas uhvatila viroza, prije mene Dajanu Bošković, ali nadam se da ćemo sve biti uredu. Edina Begić će zbog manje rupture kvadricepsa prvi trening odraditi u ponedjeljak. Vjerujem da ćemo biti u punom sastavu na utakmici sa Srbijom – rekla je „Zmajica“ Anđelka Radišković.

U sklopu priprema odrađenih na Ilidži naše reprezentativke su odigrale dvije utakmice protiv selekcije Azerbejdžana. Dogovoreno je da se one odigraju po četiri seta (4:0 i 3:1).

- To je malo utakmica. Ali, moram da se osvrnem na kvalifikacije za EP koje smo igrale bez ijedne pripremne utakmice, ali su one, kao i Srebrena liga, rezultirale u našu korist – podsjeća Radišković i dodaje:

Dvije utakmice pred EP je malo, ali nismo imale drugačiju priliku. Srbija i Rusija su igrale Olimpijske igre i ne fali im utakmica, Francuska je odigrala dosta utakmica, mislim da smo samo Azerbejdžan i mi odigrali po dva meča.

Francuska, Belgija i Azerbejdžan su naša šansa za plasman u osminu finala. Dvije pobjede bi trebale biti dovoljne.


Anđelka Radišković: Na svakom EP se desi jedno iznenađenje, pa zašto da mi ne budemo to iznenađenje sad?. Arhiva

Velika motivacija

- Mislim da je, uz Srbiju i Rusiju, i Belgija favorit, a Francuska, Azerbejdžan i mi ćemo se boriti za to četvrto mjesto. Mislim da je Francuska malo ozbiljnija ekipa od Azerbejdžana – kaže Radišković.

No, debi na start je protiv domaćina prvenstva - Srbije.

- Trebamo tražiti šansu gdje je realno imamo, ove ekipe su ozbiljnijeg nivoa, ali ne kažem da ne postoji mogućnost da napravimo iznenađenje. Kao što je selektor Stevan Ljubičić jedne prilike rekao - na svakom EP se desi jedno iznenađenje, pa zašto da mi ne budemo to iznenađenje sad?

EP je velika motivacija za mene i ostale djevojke. Igrale smo protiv jakih reprezentacija i jake utakmice u klubovima, ali nijedna od nas nije igrala EP, tako da svakoj od nas to puno znači – zaključila je Anđelka Radišković.

U grupi „A“ naše reprezentativke igraju protiv selekcija Srbije (četvrtak), Azerbejdžana (21. avgust), Francuske (23. avgust), Belgije (24. avgust) i Rusije (26. avgust). Prve četiri ekipe u grupi idu u osminu finala.

Kontrolne utakmice

Na pitanje kakvo su mjerilo prijateljske utakmice s Azerbejdžanom, Anđelka odgovara:

- Njima je falio srednjak, nisu bile u punom sastavu, ali nismo ni mi, jer nije nastupala Edina Begić. Mislim da smo poslije ove dvije pobjede definitivno favoriti protiv njih, ali svašta se može promijeniti do meča na prvenstvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.