BEOGRAD

Bh. odbojkašice danas protiv Francuske igraju treći meč Evropskog prvenstva: Pobjeda za osminu finala

Mislim da će Edina Begić, uz dobre terapije i odmor, biti spremna i za Francusku, rekla je Anđelka Radišković

Ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine. Agencije

Piše: Er. Bijedić

23.8.2021

Ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je u subotu u Beogradu protiv Azerbejdžana ostvarila prvu, historijsku pobjedu na evropskim prvenstvima.


Pozitivna energija

Naše djevojke su u sklopu grupe A, u svom drugom nastupu na EP, savladale Azerbejdžan s prilično uvjerljivih 3:0 (25:14, 25:23, 25:17) te na taj način odškrinule vrata za plasman u osminu finala. Najefikasnija je bila Dajana Bošković sa 16 poena, a nešto više neizvjesnosti je pružio samo drugi set.

- Imale smo te dvije pripremne utakmice s protivnikom koji nije bio nepoznat, ali je opet drugačije kad se igra takmičarski meč. Dobro smo otvorile utakmicu i smatram da smo u tom prvom setu iskoristile svoju šansu, ali zatim popustile u drugom setu o pitanju tog nekog našeg dogovora iz svlačionice. Ali, eto, uspjele smo izvući set, kao i taj posljednji te pobijediti - osvrt je Anđelke Radišković.

Francuska će danas (20 sati) u 3. kolu biti teži protivnik od Azerbejdžana, a pobjeda nosi veliki ulog – plasman u osminu finala.

- Djeluju mi veoma dobro na terenu, imaju, kao mi, tu strašno pozitivnu energiju, odličnu atmosferu, što je, sigurno, veliki plus za njihovu ekipu. One su se u posljednjih nekoliko godina veoma digle, a koliko ćemo im mi moći parirati, teško je procijeniti. Sigurno je samo da ćemo dati sve od sebe i tražiti svoju šansu da idemo u drugi krug - istakla je Anđelka Radišković.

U uvodnom meču EP “Zmajice” su upisale poraz od Srbije, ali će nakon pobjede nad Azerbejdžanom trebati dodatno podići formu.


Podići formu

- Može to i bolje, Srbija je Srbija, moramo razumjeti da su to evropske prvakinje, a mi smo tu da protiv slabijih reprezentacija tražimo svoju šansu. Uvijek može bolje, treba nam još puno toga da bi naša igra bila savršena - smatra Anđelka.

Protiv Azerbejdžana je igrala i naša kapitenka Edina Begić.

- Nadam se da ćemo sve biti spremne i za Francuskinje. Edina je protiv Azerbejdžana igrala skoro čitavu utakmicu. Kaže da se na početku osjećala dobro, a kasnije je stigao umor, ipak, nije trenirala nekoliko dana. Mislim da će, uz dobre terapije i odmor, biti spremna i za Francusku te da ćemo biti kompletne – zaključila je Anđelka Radišković

Dobre pripreme

Francuskinje su izgubile uvodna dva meča prvenstva, ali su igrale protiv favorita - Rusije i Srbije.

- Gledale smo utakmicu Francuska – Rusija, potom i Francuska – Srbija. Nismo nikad igrale protiv njih, ali naš stručni štab je dobro pripremio tu utakmicu te mislim da ćemo biti spremne za njih, kao što smo i za Azerbejdžan, te za svaku narednu utakmicu - istakla je Radišković.

Ženska odbojkaška reprezentacija BiH nakon historijskog trijumfa nad Azerbejdžanom. Agencije

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.