RUKOMET

Benjamin Burić za "Avaz": Na Evropskom prvenstvu imam tri cilja

Povreda je skroz zacijeljena, iako još malo osjetim taj neki ožiljak koji je ostao

Burić: Ne trebamo ciljati da se plasiramo u drugi krug, već da ostavimo dobar utisak. Arhiva

Piše: Er. Bijedić

6.12.2021

Nakon gotovo tromjesečne pauze zbog teške povrede zadnje lože jedan od najboljih golmana Bundeslige i rukometni reprezentativac Bosne i Hercegovine Benjamin Burić opet je ove sezone na visokom nivou forme. Pokazuje to konstantno u dresu Flensburga igrajući najjača klupska takmičenja, Ligu prvaka i Bundesligu.


Test mladih

- Zadovoljan sam, od početka sezone sam krenuo normalno igrati, povreda je skroz zacijeljena, iako još malo osjetim taj neki ožiljak koji je ostao. Sezona ide dobro kad je u pitanju moja lična statistika, ali rezultati ekipe nisu po željama – kaže Benjamin.

Učestvovao je i u posljednjoj akciji reprezentacije koja je u ponešto podmlađenom sastavu odigrala dvije prijateljske utakmice protiv Mađarske u Budimpešti.

- Dvije odlične utakmice su nam donijele dosta toga. Ne volim govoriti da smo izgubili, a dobro igrali, ali bitno je da su se momci koji su došli na okupljanje potpuno opustili i igrali najbolji rukomet što oni umiju, da nisu imali grča. To je najbolje što smo dobili u tih sedam dana – ističe Burić te o mladim igračima koji su dobili priliku dodaje:

- Sigurno svi imaju talenat, ali koja očekivanja ti momci imaju od svoje karijere i da li su spremni da se mnogo toga odreknu da bi uspjeli, to ćemo vidjeti. Treba se mnogo raditi, a mi ne trebamo puno očekivati od tih mladih igrača, nego ih pustiti da se razviju pa da onda možda imamo neke koristi od njih. A potencijala sigurno ima.


Benjamin Burić: Ponovo u top formi. Arhiva

Realne želje

Evropsko prvenstvo se održava u Mađarskoj i Slovačkoj od 13. do 30. januara 2022. godine. Reprezentacija Bosne i Hercegovine je smještena u grupu E koja će svoje utakmice igrati u Bratislavi, a protivnici su Španija, Švedska i Češka. Naš tim će se opet okupiti krajem ovog mjeseca i početi pripreme za EP.

- Iskreno smo u veoma teškoj grupi. Šta bih najviše volio da dobijemo iz toga? Naravno da ćemo ići na rezultat, a to je jedna pobjeda, odnosno treće mjesto pa da imamo neke olakšice u baražu za SP. Ne trebamo ciljati da se plasiramo u drugi krug, već da ostavimo dobar utisak. Kad bi dobili dva – tri igrača za budućnost, ja bih bio najsretniji. Da se neki igrači pokažu, odu u jače klubove i lige - to bih najviše volio. A pričati o nekim rezultatima, da ćemo pobijediti Španiju ili Švedsku, nema smisla. Dakle to su moja tri cilja: dobro se prezentirati, dobiti dva – tri nova igrača i eventualno jedna pobjeda – zaključio je Benjamin Burić.

Pehovi Flensburga

Flensburg u ovom trenutku nema rezultate kakve takav klub očekuje, a to je uvijek se boriti za prvo mjesto. Ipak tek smo u prvom dijelu sezone.

- Prati nas maler sve vrijeme, korona, povrede… Nadam se da ćemo u drugoj polusezoni više pokazati. Ipak, imamo dovoljno utakmica pred sobom da to napravimo. Povrede su najveći problem, konstantno imamo 6-7 igrača van stroja, i to top igrača. Pa onda zadnjih nekoliko utakmica igramo bez oba trenera. Imali smo baš puno pehova, ali nadam se da će se svi vratiti u onom najbitnijem dijelom sezone – kazao je Benjamin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.