ZMAJEVI

Alen Ovčina za "Avaz": Ovaj put bit ćemo pametniji nego na prethodnim prvenstvima

Nadam se da će mlađi koji dolaze preuzeti dio odgovornosti, ističe rukometaš Slobode

Alen Ovčina. Arhiva

Piše: Er. Bijedić

20.12.2021

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine će se u tri etape pripremati za nastup na Evropskom prvenstvu koje se u Mađarskoj i Slovačkoj održava od 13. do 30. januara 2022. godine.


Podići formu

Nakon posljednjeg jesenjeg kola Premijer lige ove sedmice će svoje umijeće imati priliku na treninzima pokazati svi igrači iz našeg elitnog ranga i dio slobodnih internacionalaca.

Među njima je i iskusno lijevo krilo „Zmajeva“, Alen Ovčina, koji je nastupio na posljednja dva velika takmičenja našeg A tima (SP u Kataru 2015. i EP u Norveškoj 2020.). On je u posljednje vrijeme jako dobro igrao za tuzlansku Slobodu.

- Djelimično sam zadovoljan svojom formom. U nekim utakmicama sam malo posustao, ali se trudim pripremiti što bolje za EP. Nadam se da ću se što bolje spremiti za predstojeće obaveze – kaže Alen Ovčina.

Dugo nije imao konkurenciju na svojoj poziciji, ili igrača koji bi ga adekvatno zamijenio.

Neki novi momci su dobili priliku u Mađarskoj na posljednjem okupljanju.

- Nadam se da će mlađi koji dolaze preuzeti dio odgovornosti, imamo nekoliko dobrih mladih na mojoj poziciji. Iskreno mislim da su momci odradili fenomenalan posao u Mađarskoj. Kako je izgledalo na treninzima, odnosno pomalo pod strahom i uz nesigurnost, bili su kao totalno druga ekipa na terenu u utakmicama sa Mađarskom. Nadam se da će ti momci i dalje dobivati pozive i prilike jer nam sigurno treba smjena generacije, gdje tim momcima treba određeno iskustvo do trenutka kad budu morali potpuno preuzeti uloge u timu. Lično sam prezadovoljan kako su reagirali i pokazali se – komentirao je Ovčina.


Alen Ovčina. Arhiva

Jedna pobjeda

Naš tim je na svom drugom EP-u smješten u grupu E koja će svoje utakmice igrati u Bratislavi sa Češkom Republikom, Švedskom i Španijom. Dva od tri protivnika su izraziti favoriti za osvajanje medalja.

- Naš cilj može biti da ostvarimo jednu pobjedu što bi nam puno značilo, dok protiv Španije i Švedske prvenstveno moramo dati svoj maksimum. Isto tako bih volio da se pruži prilika što više mladim igračima, da osjete kako je igrati na tim prvenstvima, da steknu određenu rutinu. Jedna pobjeda bi nas učinila jako ponosnim, ali generalno mi tu nemamo šta izgubiti, nego samo dobiti. Mislim da ćemo biti malo pametniji nego na prethodnim prvenstvima – zaključio je Alen Ovčina.

Grč i strah mladih

Mlade igrače je na posljednjem okupljanju lijepo oslobodio selektor Ivica Obrvan.

- Znam po sebi da kad se prvi put dođe na okupljanje, uvijek postoji neki grč i strah. Misliš se da li ćeš zadovoljiti i dobiti novi poziv. Selektor ih je lijepo ohrabrio riječima: “Ne mora značiti ako sad ne odradite dobro, da vas neću zvati sljedeći put” – ispričao je Ovčina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.