RUKOMET

Alen Ovčina za "Avaz": Na Euru je izvučen maksimum

Hvala Prceu i Vranješu na onome što su uradili za našu reprezentaciju, rekao je naš rukometni reprezentativac

Alen Ovčina. Arhiva

I. Ćosić

29.1.2022

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine učešće na Evropskom prvenstvu okončala je u grupnoj fazi, gdje je ostvarila tri poraza u duelima sa Švedskom, Češkom i Španijom.


Teška grupa

- Mislim da su naši rukometaši izvukli maksimum, jer nismo nastupali kompletni, rekao je za „Dnevni avaz“ iskusni Alen Ovčina, jedan od igrača koji zbog infekcije koronavirusom nije mogao otputovati u Bratislavu, te dodao:

- Vidjeli ste da smo ostali bez ljevorukih igrača... Momci su se borili koliko su mogli. Ostavilo je i traga to što nismo odigrali nijednu utakmicu prije Evropskog prvenstva, da momci koji su prvi put tu steknu rutinu igranja u reprezentativnom dresu.

Pored Ovčine u karantinu su ostali Elmir Građan i Admir Ahmetašević, a Dino Hamidović se kasnije pridružio ekipi i odigrao dvije utakmice protiv Češke i Španije. Također, na Euru su iz tima ispali Luka Perić, Ibrahim Haseljić, Dejan Malinović...

- Sama grupa je bila teška. Španija i Švedska su svjetske sile... Mislim da smo Češku trebali pobijediti. Bilo je prilika u nekim trenucima, kada se nudila šansa da okrenemo rezultat u svoju korist, dodaje Ovčina, te ističe da su mladi igrači dobili više šansi od očekivanog, ali da je to dobro za njihov dalji razvoj u reprezentaciji.

Kada je riječ o iznenađenju Evropskog prvenstva, Ovčina je istakao selekciju Nizozemske, a oduševio ga je i Island, koji se vraća u vrh evropskog i svjetskog rukometa.

- Ekipa iznenađenja, ne mogu reći da je to Island, oni su tu uvijek, a Nizozemska je nekako najviše iznenadila na ovom Evropskom prvenstvu. Ali, i njih je na kraju pokosila korona. Bog zna kako bi to bilo da su ostali u punom sastavu pred odlučujuće utakmice? Nizozemci su pravo osvježenje, naglašava Ovčina koji je otkrio da je od starta turnira favorizovao Francusku, ali i da Skandinavci, kako kaže, igraju nevjerovatan rukomet.



Ovčina i Vranješ. Arhiva

Oproštaji asova

Nakon nastupa Zmajeva na Euru 2022 od reprezentacije su se oprostili Nikola Prce i Vladimir Vranješ. Prce je odlazak iz državnog tima najavio i ranije, dok je Vranješ svojom odlukom zatekao bh. javnost.

- Sigurno je da će nam nedostajati Prce i Vranješ... Oni su sa sobom donosili iskustvo i dobre igre. Ostaje žal što su se oprostili. Hvala im obojici na onome šta su uradili za našu reprezentaciju - zaključio je Ovčina.

Najbolji sportista TK

Ovčina je dobitnik priznanja za najboljeg sportistu prošle godine u Tuzlanskom kantonu.

Pored njega, nagrade su dobili i njegov RK Sloboda za najbolji klub, kao i saigrač i kapiten Emir Suhonjić u kategoriji najboljih seniora, te omladinac „crno-crvenih“ Renato Čajić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.