56. SUPERBOUL

Amerika noćas neće spavati: Grad Sinsinati donio odluku o zatvaranju svih državnih škola

VIP zvanice su tu, crveni tepih je postavljen, svjetla reflektora uperene su ka Sofaj stadionu, sastavnom dijelu Holivudskog parka, koji zauzima prostor od 121 hektara

Los Anđeles Remsi ili Sinsinati Bengalsi. Mozzartsport

Piše: G. Š.

13.2.2022

Sve je spremno za premijeru holivudskog blokbastera. VIP zvanice su tu, crveni tepih je postavljen, svjetla reflektora uperene su ka Sofaj stadionu, sastavnom dijelu Holivudskog parka, koji zauzima prostor od 121 hektara. Najmoderniji sportski objekat na svijetu, čija je izgradnja koštala između 5.000.000.000 i 6.000.000.000 dolara, bit će poprište 56. Superboula, utakmice svih utakmica u SAD-u. Za Lombardijev trofej borit će se Los Anđeles Remsi i Sinsinati Bengalsi.


Los Anđeles Remsi ili Sinsinati

Amerika noćas (00.30) ne spava. Na stotine miliona Amerikanaca gledat će putem TV ekrana ovaj meč, ne mali broj i u ostatku svijeta, a samo 100.240 sretnika uspjelo je da kupi "ulaznice od zlata“, pa će uživo prisustvovati spektaklu. Los Anđeles Remsi ili Sinsinati svrgnut će s NFL trona Tampa Bej Bakanirsa, prošlogodišnje šampione.

Kada se igra meča za trofej Vinsa Lombardija, sve staje "preko bare". Nema košarke i hokeja, svi gledaju samo najvažniji duel u američkom sportu, borbu za pehar visok 53 centimetara, težak tri kilograma, koji vrijedi 25.000 dolara. Do prošle godine i Tampa Beja nijedna franšiza nije igrala meč za titulu na svom stadionu. Drugu godinu uzastopno, jedan od učesnika igrat će na svom terenu duel za krunu.

Šta je Superboul, koliko je on utkan u tradiciju Amera govori podatak da je grad Sinsinati donio odluku o zatvaranju svih državnih škola u ponedjeljak, jer se vjeruje da će to biti dan u kome će se slaviti prva Superboul titula za Bengalse i državu Ohajo. Svi se sjećaju kako je Klivlend, grad iz iste države, dočekao Lebrona Džejmsa i Kavalirse poslije prve NBA titule 2016.

Kladioničarske kvote

U nikad izjednačenijem NFL šampionatu, prije početka sezone, malo ko se nadao ovom epilogu. Remsi su bili među favoritima u Nacionalnoj fudbalskoj konferenciji (NFC). Ispred su se kotirali samo Tampa Bej Bakanirsi i Grin Bej Pekersi, dok je tim iz Ohaja senzacija. Niko ga nje video ni u plej-ofu, a oni su stigli do meča za trofej i slavu, za prvi naslov šampiona u historiji Sinsinatija.

Bit će ovo obračun dva eksplozivna napada predvođena nekadašnjim prvim pikovima na draftu - Metjuom Stafordom i Džoom Barouom. Obojica nisu imala pobjedu u plej-ofu do ove sezone. Staford je statirao 12 godina u gubitničkom Detroitu (imao do ove godine tri plej-of meča, bez trijumfa), dok je Barou bio prve pik na draftu 2020. U ruki sezoni se teško povrijedio, ali ove se vratio jači nego ikad. Obojica su lideri, zvijezde, kvoterbekovi koji nose svoj tim, koji mogu da izvuku pobjedu u trenucima kada ekipa posustane.

Kladionica Mozzart na pobjedu Los Anđelesa daje kvotu 1.60. Pogledaj sve kvote na Mozzart Bet siteu i odigraj online. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.