EYOF 2022

BiH u finskom Vuokatiju predstavlja četvoro sportista

Bosnu i Hercegovinu će predstavljati četvoro sportista u alpskom skijanju, skijaškom trčanju i umjetničkom klizanju

Naša zemlja će imati svoje takmičare. FENA

Fena

17.3.2022

Petnaesti Evropski omladinski olimpijski festival EYOF održat će se u finskom Vuokatiju od 20. do 25. marta 2022. godine.

Najbolji mladi sportisti 44 evropske zemlje će braniti boje svojih država na takmičarskom programu Festivala u ukupno devet sportova - alpsko skijanje, biatlon, skijaško trčanje, umjetničko klizanje, hokej na ledu, nordijska kombinacija, brzo klizanje, skijaški skokovi i snoubord.

Bosnu i Hercegovinu će predstavljati četvoro sportista u alpskom skijanju, skijaškom trčanju i umjetničkom klizanju.

Boje BiH će braniti - Milivoje Mačar, alpsko skijanje (slalom i paralel slalom), Sara Plakalović, skijaško trčanje (7,5 km slobodni stil, 1,1 km sprint slobodni stil i 5 km klasični stil), Miloš Stević, skijaško trčanje (10 km slobodni stil, 7,5 km klasični stil, 1,1 km slobodni stil) i Zara Husedžinović, umjetničko klizanje (kratki i slobodni program)



Pomjeren za godinu

U pratnji sportista bit će treneri Vučić Vučeti (alpsko skijanje), Dragan Jeftović (skijaško trčanje) i Karlo Požgajčić (umjetničko klizanje).

Organizaciju Festivala su karakterisale mnoge nepredviđene okolnosti. EYOF Vuokati 2022 je prvobitno trebao biti održan 2021. godine, ali je zbog epidemioloških okolnosti pomjeren za mart ove godine. Turnir za dječake u hokeju na ledu je održan u decembru 2021. godine, dok će turnir za djevojčice biti održan na redovnom programu Festivala.

Jedna od zanimljivosti jeste da će EYOF Vuokati biti rodno najizbalansiranije izdanje Festivala u historiji događaja, zahvaljujući uključivanju hokeja na ledu za djevojčice kao i nordijske kombinacije.

 - Nadam se najboljem rezultatu, ali trenutno ne mogu prognozirati svoj nastup na EYOF-u. Osjećam se uzbuđeno radi putovanja u Vuokati, jer se mogu takmičiti sa sportistima iz drugih evropskih zemalja. Također želim puno sreće i uspjeha svim našim sportistima - rekao je alpski skijaš Milivoje Mačar.

Svečana ceremonija

- Meni je ovo četvrti EYOF gdje vodim bh. reprezentaciju u skijaškom trčanju. Plakalović i Stević su izuzetni mladi talenti i prošli su treninge sa A-reprezentacijom BiH u skijaškom trčanju, što prethodnih godina nije bio slučaj. To je razlog što od njih očekujemo bolje rezultate od ostalih učesnika sa ranijih EYOF-a. Vrlo je teško prognozirati rezultat, ovo jeste EYOF ali je i svjetski nivo, jer je u Evropi koncentrisan veliki kvalitet sportista u skijaškom trčanju. Također se zahvaljujem Olimpijskom komitetu BiH na pruženoj podršci za finalne pripreme sportista. Želim puno sreće našem timu na EYOF-u - rekao je trener Dragan Jeftović.

Svečana ceremonija otvaranja će biti održana 20. marta u 20.00 sati u Vuokati areni, a zastavu Bosne i Hercegovine će nositi Miloš Stević i Zara Husedžinović.

Olimpijski komitet BiH je u okviru Kontinentalnog granta finansijski podržao finalne pripreme učesnika 15. zimskog Festivala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.