SVJETSKO PRVENSTVO

Lanin trener Damir Đedović za "Avaz": Plivala je vrhunski, probat ćemo večeras još spustiti vrijeme

Glavno takmičenje za Lanu je Evropsko juniorsko prvenstvo koje se održava u Bukureštu od 5. do 10. jula, rekao je trener i predsjednik Kluba vodenih sportova Orka Damir Đedović

Damir i Lana. Društvene mreže

Piše: Er. B.

19.6.2022

Lana Pudar će danas od 18.10 sati plivati u finalu svog prvog Svjetskog seniorskog prvenstva u velikim bazenima u Budimpešti (Mađarska). Mostarka se kroz kvalifikacionu i polufinalnu trku plasirala u završno takmičenje, a plivala je 57:67, što je 30 stotinki slabije od njenog ličnog rekorda (57:37).


Iz punog treninga

Međutim, postignuti rezultat nije došao iz pune forme, već iz punog treninga.

 - Glavno takmičenje za Lanu je Evropsko juniorsko prvenstvo koje se održava u Bukureštu od 5. do 10. jula. Odmah nakon SP-a ona putuje za Alžir i Mediteranske igre, tako da su ta dva takmičenja u fokusu. A ovo Svjetsko prvenstvo je da provjerimo gdje smo, pošto smo doslovno sa priprema došli u Budimpeštu. Ovo je stvarno vrhunski što je otplivala, s obzirom iz koje faze treninga smo došli – pojašnjava za "Avaz" trener i predsjednik Kluba vodenih sportova Orka Damir Đedović.

Njen nastup je iznad očekivanja, ali i u domenu onoga što Lana može kad je na nivou.

 - Nadali smo se da bi mogla biti oko finala, ali ne znaš šta će druge takmičarke plivati. Plivala je vrhunski i probat ćemo večeras to još spustiti koliko je moguće u ovom trenutku. Ali ovo je stvarno vrhunski u ovoj fazi – ističe Đedović.


Pretrpan raspored

Provjera u Budimpešti je već uspjela, ali će Lana svakako nastojati dati najbolje od sebe i večeras. Potom joj slijedi nastup na 200 metara delfin, gdje Đedović očekuje da također bude jako konkurentna. Na 50 metara delfin bi trebala nastupiti samo u kvalifikacijama jer je očekuje put u Alžir.

 - Moramo se vratiti radi Alžira, raspored je jako pretrpan. Iz Alžira će direktno putovati u Bukurešt na juniorsko EP. Zato smo morali jako oprezno pristupiti periodizaciji treninga. Jednostavno nemoguće je da sva tri takmičenja budu glavna i morali smo nešto i žrtvovati, da tako kažem – napominje Đedović.

Lana je u Alžiru 27. juna, a prvi nastup joj je 1. jula na 100 metara delfin. Zatim 2. jula pliva 50 metara delfin, a 4. jula 100 metara delfin. Istog dana, odnosno 4. jula, leti za Bukurešt na juniorsko EP.

 - Vjerujem da će u Alžiru biti u još boljoj formi jer je još uvijek umorna od teških treninga – govori Đedović i dodaje:

 - Mislim da smo napravili dobar posao, ali vidjet ćemo jer nezahvalno je bilo šta prognozirati kad pričamo o ovom nivou rezultata i plivača. Bitno je da je u vrhu i da se uvijek može očekivati da otpliva neki dobar rezultat – istakao je Damir Đedović.


Motiv više

U Laninom taboru su već dobili niz čestitki.

 - Zahvalio bih se svima jer masu ljudi je zvalo, što znanih i neznanih. Vidim da je ljudima stvarno drago i znači kad u državi uneseš malo radosti. Vidim da svima puno znači to što ona radi. Lana to čita i prati i svakako da joj je to motiv više. Također nadam se da je ovo još jedan rezultat koji će napraviti dodatni pritisak da se napokon krene u izgradnju bazena u Mostaru. Čekamo to, i to nam je iskreno najveći problem od svega – zaključio je Đedović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.