PLIVANJE

Damir Đedović, trener Lane Pudar, za "Avaz": Debelo je prebacila sve naše ciljeve

Mislim da je ovo pokazatelj da je na pravom putu

Damir Đedović (desno) i Lana Pudar. ARHIV

Er. B.

24.6.2022

Sjajna bh. plivačica, Lana Pudar, jučer ujutro je imala svoj posljednji nastup na Svjetskom seniorskom prvenstvu u Budimpešti, ali je disciplinu 50m delfin otplivala kao trening.

Zauzela je osmo mjesto u kvalifikacijama s vremenom 27.14, što nije bilo dovoljno za polufinale. Njen lični rekord u ovoj disciplini je 26.29.

Tempirali formu

- Htjeli smo samo da ispliva pedesetku. Poslije napornih treninga i priprema nije nam bilo u planu da je ikako pliva, ali smo ostavili mogućnost budući da smo imali poprilično vremena do odlaska na aerodrom. Čisto da je trenažno odradi. Prije ove discipline je odradila trening, tako da nam ova pedesetka na ovom takmičenju nije bila u fokusu – kazao je jučer na povratku iz Budimpešte Damir Đedović, trener i predsjednik u Klubu vodenih sportova Orka Mostar.

Ukupni dojmovi sa SP-a su međutim odlični jer je Lana Pudar bila u dva finala, na 100m delfin je bila osma, a na 200m delfin šesta na svijetu.

Lana Pudar. ARHIV

- Ukupni dojam je da je debelo prebacila sve naše ciljeve jer nismo zaista imali pokazatelje šta takmičarski može napraviti u ovom periodu nakon dva mjeseca vrlo, vrlo teških priprema. Mislim da je ovo pokazatelj da je na pravom putu i da glavna forma treba doći u narednom periodu. Tempirali smo formu za neki naredni period – priča Đedović.

Za Lanu i njen tim nema stajanja jer slijede Mediteranske igre u Oranu (Alžir).

- Imat ćemo samo par dana prije odlaska u Oran. Idemo na kratke pripreme i želimo je maknuti od nekog pritiska i tereta očekivanja koji se neminovno stavlja na nju nakon ovakvih rezultata. Ipak pokušavamo da je izolujemo od svega ovoga. Mislim da dobrim dijelom u tome i uspijevamo – smatra Đedović.

Brutalan raspored

Na Mediteranskim igrama će Lana plivati sve tri discipline u delfinu, 1. jula 200m delfin, 2. jula 50m delfin, a 4. jula 100m delfin. Imat će po dvije trke (kvalifikacije i finala).

- Odmah nakon finalne trke u Oranu leti u Bukurešt gdje će nastupiti na Evropskom juniorskom prvenstvu. Čim se vratimo sa juniorskog EP-a idemo da se regeneriramo, a zatim dalje sa pripremama za Rim gdje će plivati na Evropskom seniorskom prvenstvu isto na velikim bazenima, a što će se održavati od 11. do 18. avgusta. Iz Rima letimo u Limu (Peru) gdje će biti Svjetsko juniorsko prvenstvo, tako da je zaista brutalan raspored. Treba to dosta pametno organizovati, misleći na njeno psihičko i fizičko zdravlje, tako da nadam se da ćemo uspjeti pogoditi pravu formu tamo gdje nam treba – kaže Đedović.

Lana Pudar. ARHIV

A forma je po dosadašnjim najavama tempirana za juniorsko EP u Bukureštu.

- Ne trebamo izgubiti iz vida to da je ona ipak još uvijek juniorka, i to još dvije godine. Ne smijemo zaobilaziti takmičenja koja su njena ciljana takmičenja, odnosno koja su predviđena za njena godišta. Ona je prva u Evropi i u seniorskoj konkurenciji na 200m delfin, ali to nas nikako ne smije zavarati, i ne smijemo razmišljati na takav način. Postoji razvojni put koji ima svoje faze i pravila, a mi pokušavamo to sve ispoštovati – zaključio je Damir Đedović.

Dodatna motivacija

U finalu SP-a na 200m delfin svjetski juniorski rekord je oborila 15-godišnja Kanađanka Samer Mekintoš (Summer McIntosh) koja je osvojila i zlato.

- Očekivali smo da bi mogla napraviti nešto veliko jer je njen glavni cilj bilo ovo takmičenje. Ona poslije toga nema Mediteranske, ni Evropsko prvenstvo. Ona je formu tempirala za ovo prvenstvo i za Svjetsko juniorsko u Limi. Ali u svakom slučaju fantastični rezultati, za poklonit se i samo još jedan dodatni motiv da je stignemo – poručio je Đedović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.