JOŠ 4 DANA DO SPEKTAKLA

Prvi favorit vertikalne utrke „Avaz Twist Towera 2022“ Belmin Mrkanović: Pobjeda iz 2016. godine će mi pomoći

Iza sebe imam jednu trku na tornju i siguran sam da će mi biti lakše ovaj put, rekao je Mrkanović

Mrkanović: Znam kako da krenem i trčim pa ćemo vidjeti krajnji ishod. Avaz

Piše: Er. Bijedić

28.6.2022

Poslije šest godina na utrku „Avaz Twist Tower“ se u subotu, 2. jula, vraća njen pobjednik iz 2016. godine, Belmin Mrkanović. Tad je sa 16 godina 172 metara dug vertikalni izazov sa 780 stepenica i 36 spratova istrčao za 4 minute i 17 sekundi. Brže od njega je trčao samo Stefan Ćuković, pobjednik iz 2017. godine sa 4:15.


Duel s Gutićem

Jako nadareni atletičar je te 2016. godine prvi put pobijedio svog klupskog kolegu, danas rahmetli Osmana Junuzovića koji nas je prerano, u svojoj 28. godini, napustio prije godinu i po. Junuzović je bio najbolji bh. atletičar u trkačkim disciplinama od 3.000 metara do maratona.

- To je prvi put da sam ga dobio na nekoj trci. U cilj sam ušao za djelić sekunde ispred njega – prisjetio se Belmin Mrkanović.

Danas 22-godišnji atletičar AK Doboj Istok, kojeg vodi trener Jasmin Mujić, stiže na „Avaz Twist Tower Running powered by BH Telecom“, po trenutnom stanju prijava, kao glavni favorit. Konkurencija će mu svakako biti Uroš Gutić, još jedan bh. reprezentativni atletičar s kojim iz vikenda u vikend vodi okršaje na uličnim trkama u BiH.

- To će biti samo još jedan duel u nizu sa Urošem, a ja se nadam se da će ih biti još – kaže Belmin.


Prilično zahtjevno

Prisjetio se Belmin svog iskustva trčanja na „Avaz Twist Toweru“ 2016. godine jer se ipak radi o drugačijem izazovu od onoga na koje je navikao.

- Prvi put sam trčao takvu trku i to mi je bilo sasvim novo iskustvo. Prilično je zahtjevno. Ja sam navikao da trčim u istom ritmu, dok je ovdje puno okreta, a trčanje uz stepenice iziskuje više snage – govori Mrkanović.

Kako je bilo poslije 20. sprata?

- Bilo je baš teško, već se tu “oduzimaju” ruke, noge, više počinje raditi glava i stvar je mentalne snage – priča Belmin.

Stečeno iskustvo će mu, vjeruje, pomoći za subotnju trku.

- Iza sebe imam jednu trku na tornju i siguran sam da će mi biti lakše ovaj put. Znam kako da krenem i trčim pa ćemo vidjeti krajnji ishod – najavio je Belmin Mrkanović.

Rezultati za respekt

Belmin Mrkanović je na Balkanskom atletskom prvenstvu održanom u Krajovi (Rumunija) 19./20. juna bio najbolji od naših predstavnika u trkačkim disciplinama. Na 3.000m stipl je bio šesti sa 9:06.51.

- To je samo sekundu lošije od mog ličnog. Tek sam krenuo u aprilu/maju normalno trenirati jer sam imao povredu Ahilove tetive koju sam dugo vukao. U jednom trenutku sam vidio da ne mogu tako i morao sam napraviti pauzu od dva mjeseca. Tek sad sam došao u formu i prezadovoljan sam kako sam se vratio – kazao je Belmin.

Mrkanović iza sebe ima neke respektabilne rezultate jer je 2019. godine bio prvak Balkana na 5.000 metara za juniore, te viceprvak na 3.000 metara stipl. Bio je osmi na 5.000 metara na juniorskom EP-u u Švedskoj, a 2017. godine 12. na 3.000 metara na SP-u za mlađe juniore u Keniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.