ODBROJAVANJE JE POČELO

Još četiri dana do utrke "Avaz Twist Tower Running powered by BH Telecom": Jaka konkurencija za mjesta na pobjedničkom postolju

U glavnoj trci nastupit će niz odličnih bosanskohercegovačkih trkača, ali i takmičara iz regije

Najizdržljiviji će trčati 172 metra uspon na vrh „Avaz Twist Towera“, odnosno 780 stepenica ili 36 spratova. Avaz

Piše: Er. Bijedić

28.6.2022

„Avaz Twist Tower Running powered by BH Telecom“, vertikalna trka na rasporedu u subotu 2. jula, će okupiti trkače u nekoliko kategorija. Najizdržljiviji će trčati 172 metra uspon na vrh „Avaz Twist Towera“, odnosno 780 stepenica ili 36 spratova. Ostali se mogu prijaviti na trku do 4. sprata, a djeca za trku na prilagođenom poligonu u sklopu manifestacije.


Snaga i izdržljivost

U glavnoj trci koja vodi na vrh „Avaz Twist Towera“ nastupit će niz odličnih bosanskohercegovačkih trkača, ali i takmičara iz regije. Trka je idealna za atletske srednjoprugaše koji za aktivnost od četiri do šest minuta imaju najbolje istrenirano tijelo, sa dovoljno snage i eksplozivnosti, ali i izdržljivosti. Iz tog razloga vrlo konkurentni mogu biti i sportisti iz drugih disciplina koje zahtijevaju snagu i eksplozivnost, ali i aerobnu sposobnost, pa je tako na ovoj trci 2015. godine pobijedio fudbaler Sanel Đuliman sa 4 minute i 26 sekundi.

Najbolje rezultate su međutim postizali primarno srednjoprugaški atletičari kao Stefan Ćuković (4:15, 2017. godine) i Belmin Mrkanović (4:17, 2016. godine).

Upravo Mrkanović će biti glavni favorit na trci u subotu, a odmah uz njega tu je Uroš Gutić, još jedan atletski reprezentativac Bosne i Hercegovine s kojim iz vikenda u vikend vodi zanimljive duele na uličnim trkama širom BiH, ali i regije.

Obojica su učesnici nedavno održanog Balkanskog atletskog prvenstva u Krajovi (Rumunija). Po trenutnim prijavama Berin Mušanović iz AK Bosna bi trebao biti prvi kandidat za poziciju iza ovog dvojca.


Dvije prvakinje

Nekoliko dana prije starta prema prijavama za „Avaz Twist Tower“ trka u ženskoj konkurenciji djeluje čak i zanimljivije. Na trku su prijavljene dvije aktuelne prvakinje svojih država u maratonu, Tea Faber iz Hrvatske i naša Amela Trožić.

Faber je također bila prvakinja Hrvatske na 3.000 metara stipl prošle godine i ona je prva favoritkinja ove trke, dok je Trožić prošle godine osvojila i naslov najbolje u BiH na 5.000 metara.

Uz njih je Biljana Cvijanović iz Doboja koja iz prošlosti ima dosta bolje rezultate od obje spomenute trkačice, ali se već nekoliko godina trčanjem bavi amaterski. Ipak sasvim dovoljno da bude itekako konkurentna za prvo mjesto na trci „Avaz Twist Towera“.

Kao potencijalno iznenađenje može sloviti Alma Alijagić, višestruka prvakinja BiH u biciklizmu, koja se od prije nekoliko godina bavi primarno trail trčanjem, što znači da za ovakve vertikalne trke ima dosta specifičnog treninga u nogama.

U svakom slučaju u glavnim trkama (žene od 12 sati, a muški od 12:30 sati) nas u subotu očekuje zanimljiva borba u raspodjeli pozicija za vrh.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.