JOŠ DVA DANA

Uroš Gutić prvi put učestvuje na utrci “Avaz Twist Tower Running powered by BH Telecom”: Nagrade su odlične

Takve nagrade su malo gdje na trkama u BiH. Isplati se biti treći, a ne prvi, rekao je reprezentativac BiH

Gutić: Odradio sam dva treninga po stepenicama, samo da osjetim. Avaz

Piše: Er. Bijedić

30.6.2022

Dva atletska reprezentativca Bosne i Hercegovine, Uroš Gutić i Belmin Mrkanović, dobri prijatelji, ali i rivali, u subotu će imat će još jedan trkački duel na trci „Avaz Twist Tower Running powered by BH Telecom“. Muška trka je na programu od 12.30 sati, a pred sobom će Mrkanović i Gutić imati izazov od 780 stepenica i 36 spratova. Nešto drukčije od onoga što je dvojac navikao.


Novi duel

Naime, Gutić i Mrkanović su od 4. maja ove godine, odnosno otkad se utrkivaju vratio povrijeđeni Mrkanović, imali 13 trka (pretežno cestovnih, ali i na atletskoj stazi) u kojima su zajedno učestvovali u BiH i Srbiji, te vrlo često bili pozicije jedan i dva. Sedam pobjeda između njih dvojice ima Gutić, a šest Mrkanović.

Gutić će prvi put učestvovati na trci „Avaz Twist Tower“, dok je Mrkanović pobijedio 2016. godine u svom jedinom nastupu.

- Nisam nikad bio ni na vrhu Avazovog tornja, tako da ću uklopiti i to u svoje prvo učešće. Nemam puno iskustva trčanja po stepenicama, osim Novske skalinade u Herceg Novom, gdje sam jednom pobijedio i jednom bio treći. A radi se o trci sa 600 stepenica i 1.280 metara gdje je uspon ipak više horizontalan – rekao nam je Gutić iz Nevesinja, inače član AK Borac Banja Luka.

- Mislim da najveću prednost na tornju imamo mi koji trčimo srednje pruge, pogotovo Mrkanović pošto je on i stiplaš, jer tu treba snaga nogu i anaerobna izdržljivost, odnosno koliko se možeš nositi sa kiseoničkim dugom – dodao je Uroš.

Za trku se nije stigao posebno pripremati, ali se ipak probao malo priviknuti.


Dva treninga

- Odradio sam dva treninga po stepenicama, samo da osjetim. Ako mognem nogama – mognem... Živim na petom spratu, inače, možda mi i to bude nešto značilo – u šali je rekao Gutić.

Nagrada za pobjedu u obje kategorije (muškoj i ženskoj) je po 800 KM, plus nagradni „voucher“ za putovanje u vrijednosti od 1.000 KM. Drugoplasirani dobivaju po 500 KM, trećeplasirani po 400 KM, četvrtoplasirani po 200 KM, a petoplasirani po 100 KM. Također, tu su i robne nagrade sponzora za prva tri mjesta (Petrol kartice goriva), a kotizacija je besplatna.

- Nagrade su stvarno (pre)dobre – odlične. Takve nagrade su malo gdje na trkama u BiH. Isplati se biti treći, a ne prvi – izjavio je Gutić.

Jak start

O pristupu trci koja nosi nekonvencionalan izazov je morao potražiti informacije.

- Pričao sam sa trkačima i znam da je velika gužva na startu od kojeg puno zavisi, da je nezgodan ulazak u samu zgradu nakon starta. Uglavnom znam da moramo imati jak start. Trčao sam dva puta uz stepenice u Herceg Novom i svaki put sam “pukao”, očekujem isto i na Avazovom tornju, a koliko će to biti izraženo, vidjet ćemo. Mislim da će biti “duša u nosu”, a da noge neću ni osjetiti – rekao je Gutić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.