JOŠ JEDAN DAN

“Avaz Twist Tower Running powered by BH Telecom“ ponovo u centru pažnje: Sve spremno za spektakl

Ko će biti najbrži na 780 stepenica, odnosno 36 spratova

Vrlo zanimljiv atletski izazov je specifičan za našu zemlju i održava se samo u sklopu “Avaz Twist Tower” trke, a po uzoru na slične događaje u velikim svjetskim gradovima. Arhiva

Piše: Er. Bijedić

1.7.2022

Sve je spremno za sutrašnji sportsko – trkački spektakl „Avaz Twist Tower Running powered by BH Telecom“, vertikalnu trku na vrh Avazovog tornja, što podrazumijeva 780 stepenica, odnosno 36 spratova trčanja.


Jedinstven izazov

Vrlo zanimljiv atletski izazov je specifičan za našu zemlju i održava se samo u sklopu “Avaz Twist Tower” trke, a po uzoru na slične događaje u velikim svjetskim gradovima.

Svi imaju mogućnost da se oprobaju jer će na poligonu ispred nebodera biti održana i dječja trka od 10 sati, mlađi naraštaji (od 12 do 18 godina) će od 10.30 sati trčati do 4. sprata, a jednako tako i punoljetni rekreativci od 11 sati. Glavne trke su na rasporedu od 12 sati (ženska konkurencija) i 12,30 (muška konkurencija) i vode na vrh tornja.

Malo gdje u BiH na uličnim trkama je moguće dobiti takvu nagradu kao na “Avaz Twist Tower” događaju, jer će prvoplasirani u muškoj i ženskoj kategoriji zaslužiti po 800 KM i nagradni vaučer za putovanje u vrijednosti od 1.000 KM. Bit će novčano nagrađeni prvih pet u obje konkurencije.


Zanimljivi dueli

Prema prijavama trka će biti zanimljiva jer će u muškoj konkurenciji imati dva atletska reprezentativca BiH, Uroša Gutića koji je u ovom trenutku u boljoj formi (u posljednja tri mjeseca je trčao tri lična rekorda, od čega dva u junu), i Belmina Mrkanovića koji je po ranijim rezultatima nešto nadareniji, mlađi atletičar.

Gutić ima 8.23 lični rekord na 3.000 metara, a Mrkanović 8.24. Ovaj posljednji ima bolje rezultate na 5 kilometara i 10 kilometara, te se tek vratio u punu formu poslije povrede. Trebao bi to biti jako izjednačen okršaj dvojice odličnih sportista.

U ženskoj konkurenciji bi se za prvo mjesto trebale boriti Tea Faber iz Hrvatske i Biljana Cvijanović iz Doboja. Cvijanović je izuzetna atletičarka koja ima vrednije rezultate iz prošlosti od svih učesnica, slične vrijednosti kao dvojac Gutić - Mrkanović, ali se posljednjih godina trčanjem bavi amaterski.

Svakako vrijedi tu spomenuti njen državni rekord na 3.000 metara stipl iz 2013. godine koji je postavila na Mediteranskim igrama u Mersinu sa 10.16.80. Ipak rezultati Tee Faber jasno ukazuju da je ona trenutno u boljoj formi. Uz njih dvije pozicije u vrhu bi trebale podijeliti prvakinja BiH u maratonu Amela Trožić, Alma Alijagić, Radmila Maksimović…

Oko 300 učesnika

Ukupno bi na svim trkama trebalo nastupiti oko 300 učesnika, što ovu sportsku manifestaciju čini pravim praznikom trčanja.

Svi ste pozvani – dođite sutra u “Avaz Twist Tower”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.