PLIVANJE

Damir Đedović za "Avaz": Ovakav Lanin raspored takmičenja u narednom periodu neće biti moguć

U Bukureštu ide na najveći plasman u sve tri discipline u kojima će nastupiti, rekao je predsjednik i trener Laninog kluba Orka Mostar

Damir Đedović i Lana Pudar. Arhiva

Piše: Er. Bijedić

6.7.2022

Naša najbolja plivačica Lana Pudar još jednom je obradovala Bosance i Hercegovce svojim sportskim uspjesima, ovog puta u sklopu Mediteranskih igara u Oranu (Alžir), gdje je osvojila dvije zlatne medalje (na 200 i 100 metara delfin). Osim odličja pored njenog imena odsad stoji i da je vlasnica rekorda MI na 100 metara delfin.


Očekivan rezultat

- Otišla je očito spremna na Mediteranske igre. Ne bih htio da djelujem arogantno, ali mi smo tako nešto očekivali. Mislili smo se da li da ide na MI, ali htjeli smo ispoštovati Olimpijski komitet BiH, pošto su nam zaista puno pomogli u prethodnom periodu po pitanju priprema i odlazaka na druga takmičenja. Osjećali smo obavezu da ispoštujemo OKBiH i zato smo uzeli učešće na MI. Cilj nam je bio da Lana otpliva dobro trke na 200 i 100 metara delfin – rekao je Damir Đedović, predsjednik i trener Laninog kluba Orka Mostar.

S obzirom na to da je trebala odmah poslije finala u Oranu otputovati u Bukurešt, gdje je na programu juniorsko EP, postojala je dilema.

- Bilo je malo nezgodno to što je odmah poslije trke morala na avion za Bukurešt, pa smo bili i u dilemi da li uopće da pliva. Međutim, ona je insistirala i nije htjela propustiti tu trku. Nismo se nadali ovakvom rezultatu, odnosno rekordu MI, ali motivacija je zaista bila na vrhunskom nivou tako da je odradila fantastične MI – ističe Đedović.

Vrijeme 57.55 na 100 metara delfin je Lani drugi najbolji rezultat u ovoj disciplini.

- Nisam siguran da će po vremenima biti bolje na Evropskom juniorskom jer dosta je umorna. Slijedi joj treće veliko takmičenje u tri sedmice. Idemo odraditi plasman koliko možemo i nadam se da je u njoj ostalo dovoljno goriva da može odraditi kako treba – kazao je Đedović.


Treće takmičenje

Pomjeranje termina plivačkog takmičenja na MI je otvorilo Lani prostor za učešće na tri takmičenja.

- Htjeli smo pokušati skupiti što više iskustva za ono što nas očekuje u narednom periodu, ali ovakav raspored takmičenja u narednom periodu neće biti moguć. Ona u Bukureštu ide na najveći plasman u sve tri discipline u kojima će nastupiti. Sposobna je za to definitivno, ali moramo vidjeti na koji način se odrazilo takmičenje na MI i koliko će se uspjeti oporaviti. Od toga će najviše zavisiti rezultat koji će postići – napomenuo je Đedović.

Evropsko juniorsko prvenstvo počelo je danas, a Lana je krenula sa kvalifikacijama na 100 metara delfin, gdje je bila prva u svojoj grupi (ostvarila ukupno drugo vrijeme). Polufinale je oko 17 sati, a sutra (17.10 sati) finalna trka na 100 metara delfin. Lana će potom plivati i na 200 metara, pa onda i 50 metara delfin.

- Potom će se rekuperirati i odraditi mini ciklus priprema za Evropsko seniorsko prvenstvo u Rimu koje se održava od 11. do 18. avgusta. Mislim da bi nakon određenog odmora i adaptacije i novog ciklusa priprema mogla postići svoja najbolja vremena. To će zavisiti od mnogo toga, ali ono što je dosad uradila govori da bi mogla napraviti dobre rezultate – zaključio je Đedović.

Zlatna Mostarka nije dostupna

U ovako gustom rasporedu iz njenog kluba ističu da Lana Pudar trenutno nije dostupna za izjave medijima. Njenu jedinu reakciju smo dobili sa njenih ličnih društvenih mreža.

- Jako sam zadovoljna i jako mi je drago što sam i na 200 i na 100 metara ostvarila ovakav uspjeh. Drago mi je i zbog obaranja rekorda Mediterana. Ovo je moje drugo najbrže vrijeme ikada na 100 metara delfin i to je znak da se mogu nadati boljim vremenima kad budem odmornija i kad bude rjeđi raspored - izjavila je Lana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.