RUKOMET

Marko Panić za "Avaz": Pomlađivanje reprezentacije je bilo veliki promašaj

Zbog toga će reprezentacija trpiti nekoliko godina, rekao je "Zmaj" iz Monpeljea

Panić: Za iduću sezonu smo dobili dva ogromna pojačanja. Arhiva

Piše: Er. Bijedić

16.7.2022

Jedan od najboljih bh. rukometaša Marko Panić (31) je prvu sezonu u novom klubu, francuskom Monpeljeu završio solidnim rezultatima, klupski i individualno.



Specifičan ritam

 - Imali smo specifičan ritam, u Ligi prvaka smo igrali kao sat, a u francuskoj ligi nekako stidljivo. Ali, ukupno smo bili četvrti u ligi koja je jedna od najboljih u Evropi, dogurali smo do osam najboljih ekipa u Evropi, pa je to ukupno ipak dobar rezultat - rezimirao je Panić za "Dnevni avaz".

Nakon dvije sezone provedene u Meškovu bila je velika promjena naviknuti se na ritam koji traži igranje u jakoj francuskoj ligi, u kombinaciji sa Ligom prvaka.

- Specifičan je sistem igre, ja sam više šuter, a tamo se više igra tranzicija. Treba se više trčati, ima dosta duel igre. Igra se 15 na 15, a ja sam navikao da zadnjih pet godina igram 60 minuta. U Meškovu sam imao svojih 10 – 15 šuteva po utakmici, a ovdje ne znaš hoćeš li imati tri, četiri ili pet. Sigurno da mi je bilo teže. Ne mogu biti zadovoljan kako bih ja htio, ali trener kaže da smo svi u servisu kluba, tako da on to gleda malo drugačijim očima – analizira Panić.

- Za iduću sezonu smo dobili dva ogromna pojačanja, Karla Konana, koji je šef odbrane u reprezentaciji Francuske, što nam je baš trebalo, i Staša Skubea koji je dirigent napada. Mislim da smo doveli dva bomba pojačanja i sljedeće godine pucamo na najviše ciljeve. Moja prilagodba je prošla, a sada se ide u smjeru da i mene maksimalno iskoriste. To je pokazalo dovođenje Skubea s kojim sam igrao u Brestu i funkcionirali smo odlično. To je igrač koji radi za ekipu, i zato mislim da bi trebalo ići nabolje


Državni tim

Trenutno vlada neizvjesnost oko reprezentacije BiH koja nema selektora, a prethodni - Ivica Obrvan, je podmladio i onda napustio. Dok je Obrvan bio selektor, Panić se nije odazivao na pozive.

- Na raspolaganju sam, moje mišljenje se ne mijenja po pitanju podmlađivanja jer momci koji dolaze još nisu dorasli onima koji su otišli. To je bio veliki promašaj i zbog toga će reprezentacija trpiti nekoliko godina. Ipak, tu je desetak momaka koji su bili uz te starije nekoliko godina i opet možemo složiti jednu dobru postavu da se možemo boriti za plasman na velika takmičenja – zaključio je Panić.

„Zmajevi“ će u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine, koje se igra u Njemačkoj, igrati u grupi 7, zajedno sa Slovenijom, Crnom Gorom i Kosovom. Plasman na EP će osigurati po dvije najbolje reprezentacije iz osam grupa, te četiri najbolje trećeplasirane.

- Slovenci su favoriti sigurno, Crna Gora je pokazala na EP-u zavidnu formu, ali smo onda vidjeli da su i oni izgubili od Grčke. Mislim da možemo izvući pozitivan rezultat kao trećeplasirani, a možda možemo pucati i na drugo mjesto. Mislim da imamo dobre šanse – izjavio je Panić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.