MINHEN

Tuka i Mujezinović danas trče kvalifikacijske utrke na 800 metara

Mujezinović će nastupiti u prvoj od ukupno četiri kvalifikacijske trke

Tuka trči također u šestoj stazi. Athiv

A. Č. / Fena

18.8.2022

Srednjeprugaši Amel Tuka i Abedin Mujezinović danas nastupaju u kvalifikacijama u trci na 800 metara za plasman u polufinale Evropskog seniorskog prvenstva u atletici, koje se od ponedjeljka održava u Minhenu.

Mujezinović će nastupiti u prvoj od ukupno četiri kvalifikacijske trke, iz kojih će po trojica prvoplasiranih te još četverica iz svih grupa po vremenu, izboriti plasman u polufinale, koje je na program već sutra u 20.27 sati.

Mujezinović na stazu izlazi u 10.10 sati i trčat će u šestoj stazi, a rivali za polufinale bit će mu Jake Wightman iz Velike Britanije, Tibo De Smet iz Belgije, Daniel Huller iz Mađarske, Christoph Kessler iz Njemačke, Gabriel Tual iz Francuske, Andreas Kramer iz Švedske te Italijan Simone Barontini.

Tuka trči također u šestoj stazi

Čak petorica takmičara iz grupe u kojoj će trčati Mujezinović, čiji je lični rekord 1:45.87, a ovosezonski najbolji 1:46.26, svoje najbolje rezultate istrčali su tokom ove sezone, a samo Italijan Barontini ima slabiji lični rekord od našeg takmičara.

Tuka trči također u šestoj stazi te odmah u drugoj grupi, koja bi trebala startati u 10:17 sati, a rivali će mu biti Poljak Kacper Lewalski, Slovenac Jan Vukovič, Irac Mark English, Francuz Benjamin Robert, Španac Alvaro Da Arriba, Britanac Daniel Rowden te Nijemac Marc Reuther.


Finale u nedjelju

Trojica takmičara u grupi s Tukom ove su sezone istrčali i lične rekorde, a Tuka ima najbolji lični rekord - 1:42.51. 

Međutim, to je rezultat iz 2015. godine, dok je ove godine najbrži bio 1:46.15 te je od njega od svih takmičara u grupi ove sezone slabiji bio samo Slovenac Vukovič.

Finale je na programu posljednjeg dana dana EP-a, u nedjelju, 21. augusta, sa početkom u 19:40 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.