RUKOMET

Benjamin Burić za "Avaz": Uskoro će biti poznato gdje nastavljam karijeru

Dobro sam trenirao poslije povrede i to se sad isplaćuje, rekao je naš čuvar mreže

Benjamin Burić. Twitter

Piše: Er. Bijedić

5.12.2022

Bosanskohercegovački golman na top nivou Benjamin Burić (32) izvrsno odrađuje svoju petu sezonu u jednom od najboljih svjetskih klubova, njemačkom Flensburgu. Individualno se i dalje drži na nivou koji su navikli vidjeti ljubitelji rukometne Bundeslige, pa je procentualno u Top 5 golmana najjače svjetske lige sa prosjekom od 34.56 posto odbrana.


Tim mjeseca

Uz to je uvršten i u tim mjeseca Bundeslige za novembar sa 46 odbrana u tri meča, odnosno sa prosjekom od 38.7 posto odbrana. U tom mjesecu je Burić dostigao svoju top-formu jer je dva puta bio najbolji igrač utakmice. U susretu s Ham-Vestfalenom je imao 22 odbrane, odnosno nevjerovatnih 50 posto uspješnosti što je ove sezone još jedino pošlo za rukom Silviju Hajnefeteru (Heinevetter) iz Štutgarta. U ovom meču je Benjamin dostigao i najveći indeks korisnosti (91 bod) od svih golmana Bundeslige čitave tekuće sezone.

Od prošle sezone Burić dijeli minutažu sa danskim reprezentativcem Kevinom Molerom (Moller), ali je po svim statistikama Maglajlija i dalje “broj jedan” golman.

- Dobro sam trenirao poslije povrede i to se sad isplaćuje. Dobro branim i slažem se s kolegom na golu, nas dvojica imamo stvarno dobru komunikaciju. Obojica dobro branimo, tako da sam zadovoljan svojom formom. Nadam se samo da ću ostati zdrav da mogu i dalje nastaviti pružati dobre partije na golu Flensburga – rekao je Benjamin Burić.


Benjamin Burić. EHF

Novi klub

Benjamin s Flensburgom ima važeći ugovor do ljeta 2024. godine. Ipak u posljednje vrijeme su se pojavile špekulacije da je na meti Kila koji je tražio zamjenu za Niklasa Landina (od sljedeće sezone golmana Oborga). Kiel je na kraju u svoje redove doveo francuskog reprezentativca Vensana Žerara (Vincent Gerard), ali je još od ljetos poznato da će Burić uskoro odlučivati o eventualnom produžetku saradnje s Flensburgom ili odlasku u drugi klub (iako ima još godinu i pol ugovora).

- To za Kil su bila medijska nagađanja, tako da ne želim ništa komentirati ni za Kil, ni Flensburg. Ali u svakom slučaju u sljedećih mjesec – dva će biti poznato gdje ću nastaviti karijeru – zaključio je Burić.

Izjednačena liga

Klub s krajnjeg sjevera Njemačke je trenutno četvrti u Bundesligi, iza Fukse Berlina, Kila i RN Levena, a ispred Magdeburga. To ipak nije pozicija na koju pretendira bivši njemački prvak.

- Ove godine je liga jako zanimljiva, sve ekipe su se dobro pojačale i jake su. Stvarno je dosta izjednačeno i u vrhu, u sredini tabele i zoni ispadanja, tako da će biti zanimljivo do kraja. Mi smo izgubili neke bodove koje nismo trebali, ali i drugi isto gube tako da je sve to još uvijek neizvjesno. Vidjet ćemo šta će biti do kraja sezone - osvrt je Burića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.