REPREZENTATIVCI

Amir Muhović, rukometaš Celja, za "Avaz": Velik skok s Konjuha na slavni Kil

Zadovoljan sam napretkom koji osjećam, rekao je Sarajlija

Muhović: Prva godina je teška gdje god odete. RK Celje

Piše: Er. Bijedić

26.12.2022

Prošle zime je odjeknuo još jedan uspješan transfer iz redova ljubuškog Izviđača kad je talentirani, 204 centimetra, visoki pivot Amir Muhović (rođen 2. decembra 1999. u Sarajevu) potpisao ugovor sa slovenskim prvakom Celjem do ljeta 2026. godine.


Prva godina

Muhović je preselio u Celje prošlog ljeta, a već ove sezone počeo skupljati minute u nekadašnjem evropskom prvaku, i dalje vrlo respektabilnom klubu najvišeg nivoa koji nastupa u Ligi prvaka.

- Ovo je jedan potpuno novi nivo u odnosu na bh. Premijer ligu, zbog činjenice da smo u Ligi prvaka i da smo konkurentni. Dobili smo i Kil, što je veliko iskustvo i motivacija za dalji rad. U domaćem prvenstvu nije prevelika razlika u odnosu na Premijer ligu, tu se ističemo samo mi, Trimo, Velenje i Ribnica. Osim njih, ostali klubovi nemaju neki posebno veći kvalitet u odnosu na premijerligaške – rekao je Amir Muhović za “Dnevni avaz”.

Nije doveden da utakmice gleda s tribina.

- Još se borim za minute, prva godina je teška gdje god odete. Neke utakmice sam presjedio na klupi, ali u nekim sam imao veliku ulogu na terenu. Protiv Kila sam igrao 30-tak minuta i dao gol, također 15-20 minuta protiv Nanta, što je veliko iskustvo u Ligi prvaka – ističe Muhović.

Za njega je trenutno najbitnije da se dalje igrački razvija i napreduje.


Širi spisak

- Rad s trenerom Alemom Toskićem i kondicionim trenerom Primožom Porijem pokazuje rezultate. Zadovoljan sam napretkom koji osjećam. Postajem polako konkurentan na tako visokom nivou. Ne umanjujući kvalitet ili vrijednost nijedne ekipe, ali prelazak s Iskre ili Konjuha na Barcelonu ili Kil veliki je skok. Mora proći određeni period prilagodbe, ali sam zadovoljan. Užitak je raditi s ovom grupom igrača koji će biti, ili već jesu vrhunski rukometaši. Većoj minutaži se nadam iduće sezone – kaže Muhović koji je osim Izviđača igrao na posudbi u Konjuhu, dok je počeo u sarajevskoj Bosni.

U prvoj akciji novog selektora “Zmajeva” Irfana Smajlagića Muhović se našao na proširenom spisku igrača koji nisu bili na prvom okupljanju i utakmicama sa Slovenijom i Crnom Gorom.

- Nisam imao priliku razgovarati sa selektorom, a ostao sam na širem spisku. Selektor je odlučio dati priliku i povjerenje drugima. Ja sam na raspolaganju uvijek, reprezentacija je svetinja, i normalno je da se nadam pozivima za sljedeća okupljanja – zaključio je Muhović.

Teška grupa

Prva dva meča u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo naša reprezentacija je izgubila. Sljedeća akcija je dvomeč sa Kosovom, 8. marta u Prištini (20.15 sati) i 12. marta u Tuzli (17).

- Nažalost po nas prve dvije utakmice nisu prošle najbolje, ali imamo još četiri i još se nadamo plasmanu na EP. To su igrači koje poznajem i nadam se da ćemo zajedno u ovim ili idućim kvalifikacijama imati uspjehe. Sad imamo stvarno tešku grupu. Od Kosova smo na papiru bolji, ali trebamo to dokazati. Ako njih ne pobijedimo, nismo ni zaslužili da se plasiramo – izjavio je Muhović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.