PRIJE DEVET GODINA

Legendarni vozač i veliki prijatelj Sarajeva: Na današnji dan Mihael Šumaher je doživio nesreću, od tada se malo zna o njegovom stanju

Šumaher je tokom skijanja na francuskim Alpama pao i udario glavom o kamen

Piše: E. Ć.

29.12.2022

Šumaher: Već devet godina nema informacija o njegovom stanju - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Šumaher: Već devet godina nema informacija o njegovom stanju - Avaz
Dnevni avaz
+1

Na današnji dan 2013. godine odjeknula je vijest da se u skijaškoj nesreći na francuskim Alpama teško povrijedio legendarni Mihael Šumaher (Michael Schumacher), jedan od najboljih vozača u historiji Formule 1.

Iako je od nesreće prošlo devet godina, o zdravstvenom stanju čuvenog Nijemca se malo zna. Porodica je tajnovita kada je riječ o Mihaelovom zdravstvenom stanju, a njegova supruga Korina (Corinna) je u dokumentarcu, koji je izašao prije dvije godine, rekla kako je Mihael "i dalje ovdje, ali drugačiji".
Kako je došlo do nesreće?

Podsjetimo, Šumaher je tokom skijanja pao i udario glavom o kamen. Doktori u Sveučilišnoj bolnici u Grenoblu su uradili dvije operacije glave, ali je Nijemac i dalje bio životno ugrožen. 

Tek je poslije devet dana došao tračak nade, kada je neurohirurg Žen-Fransoa Pajen (Jean-Francois Payen) rekao kako legendarni vozač više nije u opasnosti, ali se nije znalo koliko će ostati u komi. Iz inducirane kome se probudio 2014. godine i prebačen je na kućnu njegu, nakon čega se o njegovom zdravstvenom stanju samo nagađa.

Istraga je pokazala da su njegove skije i vezovi bili u dobrom stanju, te da je izgubio kontrolu i bio odbačen u zrak do deset metara udaljene stijene u koju je udario glavom.

Šumaher je sa prijateljima i tada 14-godišnjim sinom Mikom (Mick) skijao van označene staze. Oni su rekli kako je Mihael skrenuo sa staze kada je vidio da je kćerka jednog njegovo prijatelja zapela, te je otišao da joj pomogne.

Nakon što je skrenuo sa skijaške staze, naletio je na kamenje koje je virilo iz snijega, te je izgubio kontrolu i bio je odbačen u zrak nakon čega je pao i desnom stranom glave udario u drugi kamen. Kaciga se razbila od jakog udarca i Šumaher je pretrpio teške povrede.


Supruga Korina preuzela brigu o porodici

Brigu o porodici preuzela je njegova supruga Korina, koja se bori sa velikim pritiskom javnosti, ali i Šumaherovih bivših saradnika jer ne dobijaju nikakve informacije o njemu.

Inače, Mihael i Korina su u braku od 1995. godine. Kada su se upoznali, Šumaher je bio na početku karijere, a ona nepoznata djevojka koju je na Ferrarrijevu zabavu doveo tadašnji momak Hajnc-Harald Frencen (Heinz-Harald Frentzen).

S njim je bila u ozbiljnoj vezi, ali je susret sa Šumaherom bio fatalan. Mihael i Korina imaju dvoje djece, kćerku Đinu Mariju (Gina) i sina Mika, koji je krenuo očevim stopama.


Šta je sve osvojio

Legendarni Šumaher je jedan od najuspješnijih vozača u historiji automoto sporta. 

Šumaher je bio vladar Formule 1 sa rekordnom 91 pobjedom i sedam naslova prvaka, ali ga je britanski vozač Luis Hamilton (Lewis) prije dvije godine stigao po broju titula prvaka, a prestigao ga je po broju pobjeda (103).

Čuveni njemački vozač je bio prvak Formule 1 1994. i 1995. u Benettonovom bolidu. Naredne godine se preselio u ekipu Ferrarija, sa kojom je pet puta dolazio do titule prvaka. Bio je neprikosnoven i pet godina zaredom je bio na tronu - od 2000. do 2004. godine.

Ostat će upamćen i po tome što je uspio da se dokopa podijuma na većini utrka u kojima je učestvovao. Ima i nadimak "Rainmaster" (engl. majstor po kiši), jer je važio za vozača koji je dobar po kiši.

Šumaher se oprostio 2006., ali se onda 2010. ponovo vratio na stazu. Mihael je posljednju sezonu u svojoj karijeri vozio u Mercedesu, a zanimljivo da ga je zamijenio upravo Hamilton.


Šumaher s Hamiltonom: Britanac ga stigao po broju titula. Twitter

Sarajlije pamte njegovo dobročinstvo

Grad Sarajevo i Sarajlije će zauvijek pamtiti Šumaherovo dobročinstvo. Naime, legendarni vozač je u dva navrata posjećivao glavni grad Bosne i Hercegovine kako bi pomogao djeci ranjenoj tokom opsade Sarajeva.

Prvi put glavni grad Bosne i Hercegovine posjetio je 2. septembra 1996. godine. Na Sarajevskom aerodromu dočekali su ga francuski vojnici, a njegova posjeta bila je u sklopu humanitarne misije austrijske organizacije "Hope '87".


Šumaher tokom posjete Sarajevu. Facebook

Drugi put u Sarajevu je boravio 17. decembra 1997. godine. Legendarni vozač Formule 1 u glavni grad naše države stigao je u sklopu projekta UNICEF-a kako bi se sakupio novac za specijaliziranu bolnicu u Sarajevu, a u kojoj bi se liječila djeca koja su ranjena i tokom rata izgubila dijelove tijela.


Šumaher je 2014. proglašen počasnim građaninom Sarajeva, a na svoj 53. rođendan, 3. januara, dobio je poklon od djece Sarajeva - mural dimenzija 10 puta 13 metara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.