BIVŠI SELEKTOR "ZMAJEVA"

Ivica Obrvan za "Avaz": Iz BiH su me otjerale neznalice koje nemaju veze s rukometom

Učinit ću sve da preko EHF-a dođem do svojih prava

Obrvan: Reprezentaciji BiH želim puno uspjeha. RUKOMETNI SAVEZ BiH

Piše: A. Vatreš

12.1.2023

Svjetsko rukometno prvenstvo, koje se od 11. do 29. januara održava u Poljskoj i Švedskoj, donijet će mnogo uzbuđenja, vjeruje hrvatski stručnjak i bivši selektor repezentacije BiH Ivica Obrvan (56).

Jedinstvena prilika

- Zadnjih nekoliko evropskih i svjetskih prvenstava bilo je ugodnih i neugodnih iznenađenja. Favoriti nisu opravdavali ulogu favorita, a ove "slabije" reprezentacije znale su iznenaditi. Danska ima priliku da napravi nešto što nije napravio niko - osvoji SP treći put zaredom. Prvi su favoriti. Posljednje informacije kažu da imaju sitnih problema s koronavirusom, što se u prvom krugu neće odraziti. SP je specifično po tome što osim borbe za medalje traži učesnike sljedećih Olimpijskih igara, tako da to pobuđuje dodatnu draž. Bit će u svakom slučaju uzbudljivo. Puno je dobrih reprezentacija i krug onih koji će osvajati medalje će biti širok – rekao je Obrvan za "Avaz".

Aktuelni evropski prvak Švedska imat će prednost igranja na domaćem terenu, kao jedan od domaćina turnira.

- Sigurno da im to što su domaćini povećava šanse. Izuzetno su jaka reprezentacija. Igraju kod kuće, ali trebaju i oni i Danci biti izuzetno oprezni u onom trenutku kad kreću eliminacijske utakmice. Srbija je u dvije prijateljske utakmice pokazala da se može odigrati egal sa Švedskom, tako da će biti vrlo zanimljivo vidjeti da li će ti papirnati favoriti opravdati tu ulogu ili će dobre reprezentacije iz sjene pomrsiti račune – kazao je Obrvan.

Obrvan: Tražit će svoja prava. RUKOMETNI SAVEZ BiH

Smatra da uprkos kadrovskim problemima ne treba otpisivati selekcije Španije i Francuske.

- Za Špance svaki put posljednjih četiri-pet godina kažemo da su stari, da im je kraj, a oni guraju i dalje s istim snagama. Vidim ih u ozbiljnom krugu reprezentacija koje će se boriti za medalje. Francuzi upkos silnim povredama bitnih igrača imaju jako velik roster, tako da se u njihovom kadru to ne bi trebalo osjetiti. Pitanje je samo koliko oni ulože entuzijazma, želje i žara na svakom prvenstvu, s ozbirom da su već plasirani na OI kao domaćini – smatra Obrvan.


Ključna utakmica

Kada je u pitanju selekcija Hrvatske, naglasio je kako će njoj ključna utakmica biti ona prva protiv Egipta.

- Hrvatska ima dosta povrijeđenih igrača koji bi bili na spisku da su zdravi. Međutim, pitanje je da li bi ovi koji su sada svježa krv kao što su Srna, Šarac, Kraljević dobili priliku. Prije svega mislim na Lučina, Mamića, Jaganjca... Dva igrača koja izuzetno nedostaju su Ivan Čupić i David Mandić. Ovaj drugi je u trenerskom i koncepcijskom sistemu možda najveći izostanak, kada slažete iz faze odbrane i iz faze napada prema odbrani, on je jedan od ključnih igrača na poziciji pet, gdje uvijek morate vršiti neke promjene - objasnio je Obrvan i dodao:

- Hrvatska uvijek puca visoko. Grupa nudi najzanimljiviju i najvažniju utakmicu, možda i cijelog prvenstva, u prvom kolu protiv Egipta, gdje će pobjednik vrlo vjerovatno trasirati put ka četvrtfinalu, a poraženi će imati vrlo težak zadatak u spajanju sa sljedećom grupom, da pobijedi Dansku kako bi se dočepao četvrtfinala. Ove ostale reprezentacije Amerika i Maroko ne mogu biti prijetnja. Stoga je za Hrvatsku od vitalne važnosti prva utakmica s Egiptom, kao i Egiptu isto tako. To su dvije odlične reprezentacije, gdje prednost u nekim postotcima ipak dajem Hrvatskoj.


Selekcije iz regije

Govorio je i o šansama selekcija iz regije.

- Makedonija se podmladila. Imat će dosta problema što se tiče odbrane, gledajući zadnje dvije utakmice što su igrali. Mislim da bi im plasman u drugi krug bio dobar uspjeh. Srbija ima dobru reprezentaciju, motivirani su i željni. Cilj im je dohvatiti četvrfinale. Bit će im teško, ali mislim da se išto može dogoditi - kazao je Obrvan i nastavio:

- Slovenija je uvijek dobro kotirala kada je region u pitanju, no na ovo SP je ušla s "wild cardom“. Imaju dobru poziciju na sredini, možda malo problematičnu u pucačkom dijelu s vanjskih pozicija. Imaju tešku grupu s domaćinom Poljskom i Francuskom. Mislim da će se između Poljske i Slovenije voditi bitka za drugo mjesto. Svakako prognoziram plasman u drugi krug, a ulazak u četvrffinale bi bio veliki uspjeh. Crna Gora je na zadnjem SP sa svim igračima koji igraju u inostrastvu pokazala da ima jednu odličnu reprezentaciju koja ima jako velik nacionalni naboj i želju za uspjehom, tako da su oni potencijalno iznenađenje za velike stvari. Naravno da nisu u onom uskom krugu reprezentacija za koje sa sigurnošću mogu reći da su favoriti, ali svakako da imaju materijala za iznenađenje.


Lični interesi

Obrvan je na klupi BiH proveo godinu dana (mart 2021. - mart 2022.). Sa "Zmajevima" je izborio plasman na EP u Mađarskoj i Slovačkoj, poslije kojeg je ubrzo odlučio napustiti našu državnu selekciju. Dotakao se i pozadine te priče.

- Grupa neznalica iz Upravnog odbora RS BiH me je prisilila da odem. Imali smo jednu jako dobru reprezentaciju, gdje smo ostavili jako dobre konture rada i reda, iz jedne izgubljene situacije plasirali se na EP, koje nikako nije mjerodavno jer smo mi najviše od svih reprezentacija bili pokošeni koronavirusom i jednostavno nismo bili kompatibilni da igramo normalnije utakmice – objasnio je Obrvan, koji je ogorčen odnosom ljudi iz RSBiH prema njemu.

Obrvan: Na klupi BiH proveo godinu dana. RUKOMETNI SAVEZ BiH

- Nisam više mogao trpjeti to njihovo laganje. Oni su se pozicionirali zbog ličnih interesa. Ja ću sigurno učiniti sve da preko EHF-a dođem do svojih prava, kako zbog sebe samog, toliko i zbog rukometa u BiH, da se ne pojavljuju takvi ljudi. Oni su jedni epizodisti, prolaznici, koji nemaju apsolutno nikakve veze s rukometom, niti bilo šta znaju. Mogli ste pročitati da sam izabran za trenera godine u Hrvatskoj, što znači da su imali adekvatnu osobu na tom mjestu – kazao je Obrvan.

Na kraju je poželio sreću BiH u budućnosti.

- Ne mogu komentirati Irfanov (Smajlagić op.a.) rad i ove dvije utakmcie koje su se dogodile. U ovom trenutku pozicija za plasman na sljedeće EP nije dobra, što svi znaju. Reprezentacija je u jednom procesu stvaranja. Želim im puno uspjeha u narednom ciklusu i da ovu situaciju koju sada imaju okrenu u svoju korist, da se plasiraju na EP i dobiju jednu stabilnost, prije svega u radu i vođenju. Treba se posveti puno više brige igračima koji igraju srcem i koji su zdušno igrali za reprezentaciju u nenormalnim uslovima - zaključio je Obrvan.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.