RUKOMETNI STRUČNJAK

Kasim Kamenica za „Avaz“: Skandinavci vode glavnu riječ

Nagovještavao sam da Hrvatska neće biti u borbi za medalje na SP, Srbija pokazuje potencijal, ali još nije na visokom nivou

Kamenica: Možda se izdvajaju skandinavske zemlje. Instagram

25.1.2023

Svjetsko prvenstvo u rukometu koje se održava u Poljskoj danas ulazi u novu fazu. U četvrtfinalnim ogledima sastat će se Francuska – Njemačka, Švedska – Egipat, Norveška – Španija i Danska – Mađarska.

Poseban nivo

Proslavljeni bh. rukometni stručnjak Kasim Kamenica za „Dnevni avaz“ govorio je o dosadašnjem toku SP, reprezentacijama iz regiona i očekivanjima u završnici.

– Manje-više, sve se vrti na istom. Muški rukomet je postao jednoličan. Tu je odbrana 6-0, akcije u napadu su iste. Možda se izdvajaju tek skandinavske selekcije koje imaju tempo, intenzitet i kolektivno trčanje na posebnom nivou. Oni su to ugradili u mlađe kategorije i s tim im stižu igrači u seniorski pogon – kaže Kamenica.

Kada se govori o selekcijama Hrvatske i Srbije koje nisu među osam najboljih, Kamenica kaže da prvi put nije očekivao medalju Hrvatske.

Nema pokrića

– U nekim izjavama sam nagovještavao određeni pad Hrvatske. Prvi put ih nisam svrstavao među selekcije koje su kandidati za medalje. Oni imaju određene pozitivne stvari, imaju igrače lojalne dresu, ali ih poraz do Egipta udaljio od završnice. S druge strane, vidljivo je da Srbija još uvijek nema pokriće za velike domete, jer kada su se susreli s Njemačkom koja više nije bauk i koja je podmlađena, oni su u prelomnim trenucima promašili četiri napada. Ipak, treba reći da nagovještavaju potencijal – naglašava bh. rukometni stručnjak.

Rasplet do samog kraja teško je predvidjeti, ali Kamenica je mišljenja da bar za polufinale ne bi trebalo biti iznenađenja.

– U svakom slučaju očekujem skandinavske zemlje Dansku i Švedsku u borbi za medalje. Uz njih je tu Island, kao i Francuska i Španija. Tu treba tražiti prvaka i selekcije koje će podijeliti medalje – mišljenja je Kamenica.

Svježe snage

Rukomet je danas u situaciji da je fond igrača isti. Veoma malo dolazi mladih igrača. Ne vidimo osvježenja. Pogledajte Francusku u kojoj je i dalje glavni igrač Nikola Karabatić. On jeste glavni, ali nije ni sjena onog ranijeg igrača – kaže Kamenica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.