POLJSKA I ŠVEDSKA

Završnica Svjetskog prvenstva u rukometu: Ko će na tron svijeta

Španija autsajder protiv Danske, Francuska na oslabljene Šveđane

Dujšebaev: Spasio Špance protiv Norveške. AP

27.1.2023

Španija će od 18 sati igrati sa favorizovanom Danskom u Gdanjsku.

Danci su osvajali posljednja dva prvenstva, a zanimljivo je da su se ove dvije reprezentacije susrele u dva posljednja polufinala velikih takmičenja.

Španija - Danska 

U prošlogodišnjem polufinalu Evropskog prvenstva „Crvena Furija“ je bila uspješnija, pošto je pobijedila rezultatom 29:25.

Na Svjetskom prvenstvu u Egiptu 2021. godine, Danci su predvođeni veličanstvenim Mikelom Hansenom slavili u duelu sa Španijom, a kasnije i osigurali titulu.

Španija se provukla protiv Norveške, iskoristivši grešku protivnika preko Danijela Dujšebaeva (Daniel Dujshebaev) i odvela utakmicu u produžetak u kojem su slavili.

Danci su bez veće muke prošli Mađarsku i postavili su rekord sa 26 utakmica bez poraza. Svoje dobre partije i ulogu favorita će probati nagraditi novim finalom i šansom za rekordnu treću titulu prvaka svijeta.

Švedska - Francuska

Švedska će kao domaćin od 21 sat dočekati Francusku u Štokholmu u rasprodanoj Tele 2 areni.

Iako u četvrtfinalu protiv Egipta nisu imali većih problema, ostali su bez svog najboljeg igrača Džima Gotfridsona (Jim Gottfridsson) i bit će im veoma teško bez njega da izađu na kraj sa Francuskom.

Najbolji igrač svih vremena Nikola Karabatić se muči sa povredom stopala i pod znakom je pitanja za večerašnji okršaj. Upitan je nastup i Dike Mem, ponajboljeg rukometaša današnjice.

Uprkos tome Francuska je i dalje reprezentacija skupljena od velikog broja odličnih igrača, a Nedim Remili i Kentan Mae (Kentin Mahe) su u odličnoj formi.

Sigurno je da nas očekuju dva odlična duela i da je želja svih reprezentacija, bez obzira na izostanke, da izbore finale.

Odigrane će biti i utakmice za 5. do 8. mjesta. Njemačka će od 15:30 igrati protiv Egipta, dok je sudar Norveške i Mađarske zakazan za 18 sati.

Svjetsko prvenstvo: 

Njemačka – Egipat 15:30

Norveška – Mađarska 18:00

Španija – Danska 18:00

Švedska – Francuska 21:00

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.