PORUKA MOK-U

Kličko: Rusi su olimpijski šampioni u zločinima

Bivši bokserski prvak u teškoj kategoriji protiv povratka ruskih sportista na OI

Kličko: Protiv ublažavanja sankcija. Printscreen

N. D.

1.2.2023

Bivši bokserski prvak u teškoj kategoriji, Ukrajinac Vladimir Kličko, pridružio se borbi Ukrajine protiv plana Međunarodnog olimpijskog komiteta.

MOK planira dozvoliti učešće ruskim sportistima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024., što se Kličku ne sviđa.

Vojni saveznik Bjelorusije

Kličko koji je gradonačelnik Kijeva, u video-poruci je rekao da će "sportski zvaničnici biti saučesnici u ratu" ako se sportisti iz Rusije i njenog vojnog saveznika Bjelorusije budu mogli takmičiti na sljedećim Olimpijskim igrama.

MOK je prošle sedmice najavio da Rusi i Bjelorusi koji nisu otvoreno podržali rat, mogu izboriti kvalifikacije na OI i takmičiti se kao neutralni sportisti bez zastave i himne.

Ublažavanje stava MOK-a datog prošlog februara, da sportska tijela trebaju isključiti Rusiju i Bjelorusiju iz međunarodnih takmičenja, izazvalo je gnjev u Ukrajini, koja je upozorila da bi mogla bojkotirati Igre u Parizu.

Kličko se u izjavi snimljenoj pored zgrada oštećenih bombama, obratio predsjedniku MOK-a Tomasu Bahu (Thomas Bach). 

Klevetničke izjave

- Svijet vas gleda, historija će vam suditi. Vi ste predstavnik univerzalnih vrijednosti i tolerancije i mira. Kažem vam - Rusi su olimpijski šampioni u zločinima nad civilima. Ne možete staviti olimpijski amblem na ove zločine jer ćete biti saučesnik u ovom odvratnom ratu - rekao je Kličko.

Odgovarajući na kritike, MOK je rekao da "najoštrije odbacuje ove i druge klevetničke izjave" koje "ne mogu poslužiti kao osnova za bilo kakvu konstruktivnu diskusiju".

MOK je ukazao i da se sportisti ne smiju suočiti s diskriminacijom samo na osnovu pasoša.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.