SVJETSKI KUP

Mirza Nikolajev za "Avaz": Poslije pada samo sam gledao kako ću završiti trku

Bh. sankaš je prije dva dana na jednoj od najtežih staza u kalendaru osvojio 15. mjesto

Nikolajev: Do kraja sezone još dva takmičenja. Facebook

Nerkez Ridžal

5.2.2023

Najbolji bosanskohercegovački sankaš Mirza Nikolajev osvojio je 27. mjesto u finalnoj utrci Svjetskog kupa u njemačkom Altenbergu.

Mirza je nažalost imao problema na samom startu utrke, gdje je pri velikoj brzini pao, što u ovom sportu zna biti jako opasno.

Zahtjevna staza

Inače, Nikolajev se prije dva dana plasirao u finale Svjetskog kupa, na jednoj od najtežih staza u kalendaru gdje je osvojio 15. mjesto u polufinalnoj utrci. Mirza je bio rame uz rame sa najboljim sankašima svijeta.

- Meni je izuzetno drago što sam uspio da se kvalifikujem u finale Svjetskoga kupa. Ja sam sa ili bez pada došao do najelitnijeg dijela takmičenja, gdje sam se našao sa najboljim sankašima svijeta.

Još ako dodam i tešku finansijsku situaciju, jednostavno moram biti zadovoljan. Ovaj pad mi je dao samopuzdanja da mogu nastaviti dalje sa takmičenjem i da su moji rezultati pokazatelj moga talenta – kazao je bh. sankaš na početku razgovora.

Nikolajev: Prošao bez težih ozljeda. Printscreen

Pokazao odlučnost

Pitali smo Mirzu kako je došlo do nesretnog pada i kako se sada osjeća.

- Mislim da još nisam shvatio šta mi se dogodilo, sinoć sam imao problema sa spavanjem, da bi nešto kasnije otkrio da sam vozio sa temperaturom.

To je dijelom uticalo na mene tokom vožnje, ali i vremenski uslovi mi nisu išli na ruku, jer je staza bila mnogo teža za razliku od jučerašnjeg treninga.

Jutros je bilo minus 12 stepeni i led je mnogo tvrđi, a staza postaje brža dvije do tri sekunde. Nisam to očekivao i zato sam imao probleme.

Hvala bogu nisam se povrijedio, imam par modrica, ali sam čuo da sam ostale zabrinuo. U trenutku sam se prepao, jer sam čuo da je nešto puklo. Nisam znao jesam li ja, ili su sanke. Uglavnom dobro je zavšilo – kazao je Nikolajev.

Bh. sankaš je sve oduševio kada je stisnuo zube i odlučio nastaviti utrku. Mirza je pokazao ovim potezom svoj sportski duh nadmetanja.

- poslije pada gledao sam samo kako ću da završim utrku, to mi je bilo jako važno kada sam već došao, idemo do kraja. – rekao je Nikolajev kroz smijeh.

Nikolajev: Sa trenerom Senadom Omanoviće i reprezenatativnim kolegom Hamzom Plehom. Facebook

Veliki talenat

Na kraju našeg razgovora pitali smo Nikolajeva šta je to što ga očekuje u nastavku sezone.

Imaćemo do kraja još dva takmičenja u Svjetskom kupu i to su ujedno dvije finalne trke sezone. 

Ja i moj reprezentativni kolega Hamza Pleho ostajemo u Njemačkoj, a naša iduća stanica je Vintenberg. 

Nakon toga slijedi Sent Moric u Švicarskoj i to je koliko možemo finansijski izdržati – zaključio je Nikolajev.

Uz sve probleme koje ima i nedostatk finansijskih sredstava, kao i nebriga državnih institucija zbog kojih je propustio prethodne četiri trke Svjetskog kupa i uz svu razliku u opremi u odnosu na najbolje sankaše. 

Mirza je pokazao u protekloj sedmici svojim sjajnim rezultatima u utrkama Svjetskog kupa da posjeduje prekaljeni talenat i da možemo u budućnosti očekivati još bolje rezulatate od mladog bh. sankaša. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.