SKIJAŠKI FENOMEN

"Meksički princ" ima 64 godine i takmiči se na SP

Nastupao i na Olimpijadi u Sarajevu

Von Hohenloh: Takmičio na svom 20. velikom skijaškom takmičenju. Twitter

A. V.

18.2.2023

Hubertus Von Hohenloh (Hohenlohe), 64-godišnji meksički skijaš, najupečatljiviji je sportista na ovogodišnjem Svjetskom skijaškom prvenstvu.

Ovih dana se takmičio na svom 20. velikom skijaškom takmičenju, i to u veleslalomu, u kojem je ispao nakon prve vožnje. Zaostao je 20 sekundi za Markom Švarcom (Marco Schwarz), a onda je promašio kapiju i nije uspio završiti utrku.

- Bilo bi lijepo da sam završio utrku. Previše ležim na suncu u Marbelji i nisam išao dovoljno u teretanu, ostao sam bez snage. Tehnički sam odvozio dobru utrku, ali u jednom trenutku sam ostao bez energije. Svaka promjena strane bila mi je teška zbog ledene, čvrste podloge. Bilo je zbilja naporno - rekao je skijaški veteran nakon svog nastupa za Eurosport.

Svoj prvi nastup na skijaškom Svjetskom prvenstvu imao je prije 22 godine.

- Moja žena misli da sam lud. Uvijek se boji da će mi se nešto dogoditi. Morate osjetiti što vam tijelo govori i odlučiti što napraviti. Rekao bih da je ovo moj zadnji nastup - rekao je 64-godišnjak, koji je ujedno i biznismen, fotograf i pop pjevač pod pseudonimima Endi Himalaj (Andy Himalaya) i Rojal Dizaster (Royal Disaster).

Hohenloh je debitirao na skijaškim takmičenjima 1981. godine, a na Zimskim olimpijskim igrama 1984. godine u Sarajevu. Najbolji rezultat u karijeri bilo mu je 26. mjesto, i to baš na prvom nastupu na OI. Posljednji put nastupio je 2014. na zimskoj olimpijadi, ali i dalje se takmili. Oborio je rekord i postao najstariji alpski skijaš u historiji.

Hohenloha neki oslovljavaju kao "meksičkog princa" jer je unuk austrijskog princa Maksa Egona Hohenloh-Langenburga (Max).

Kroz život se jako trudio popularizirati zimske sportove u Meksiku, u kojem baš i nema snijega ni leda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.