PLIVAČKA ZVIJEZDA

Iman Avdić za "Avaz": Nadam se da ću donijeti medalju sa Evropskog prvenstva

Nedavno je slavila u finalu državnog prvenstva u utrci na 400 metara slobodnim stilom, oborivši državni rekord

Iman Avdić: Zvijezda u nastajanju. Facebook

11.3.2023

Lana Pudar na najbolji način prezentirala je bosanskohercegovačko plivanje, a na plivačkoj sceni prošle sedmice zabljesnula je još jedna supertalentirana djevojka.

Iman Avdić (15) je nedavno slavila u finalu državnog prvenstva u utrci na 400 metara slobodnim stilom, oborivši državni rekord. Sjajna Avdić u finalu nije imala nimalo lagan zadatak s obzirom da se takmičila i s Lanom Pudar, no uspjela je trijumfovati.

O tom uspjehu i njenim budućim planovima razgovarali smo s mladom plivačicom. 

Drago mi je što sam počela sezonu dobro

- Pa jako mi je drago što sam plivala dobro, ovako rano u sezoni. S tim da nam je ovo bilo tek drugo takmičenje. Nakon dva mjeseca teških treninga. Ovo mi je bilo testno takmičenje i nisam se na njega fokusirala, jer me čeka Evropsko juniorsko prvenstvo, kao i Svjetsko prvenstvo, ali to ne umanjuje da mi je veoma drago što sam plivala tako dobro rano u sezoni - kazala je Iman u razgovoru za portal „Avaza“ .

Osiguran nastup na Svjetskom prvenstvu

Dobrim nastupom na Državnom prvenstvu Avdić je osigurala i nastup na Svjetskom prvenstvu u Fukoki koje se održava u julu 2023. godine. 

- Prvo me očekuje Evropsko juniorsko prvenstvo u Beogradu i odmah nakon toga idem u Fukoku. Ispunila sam normu na Državnom prvenstvu, a fokusiram se na Evropsko juniorsko prvenstvo i nadam se da ću donijeti medalju u Bosnu i Hercegovinu sa tog takmičenja, a na Svjetskom prvenstvu se nadam da ću ga otvoriti što bolje i popraviti svoje vrijeme - govorila je Avdić o očekivanjima za ovu sezonu. 

Lana Pudar, Iman Avdić i Aiša Huremović poslije pomenute utrke. SCREENSHOT/Facebook

Kako i sama kaže porodica, treneri i prijatelji joj pomažu u završavanju obaveza, a slobodno vrijeme voli provesti uz dobru knjigu.

Otkrila je i ciljeve za ovu godinu

- Do kraja ove godine fokus mi je na Evropskom juniorskom prvenstvu i osvajanje medalje na tom takmičenju. Poslije toga se završava sezona velikih bazena i počinje sezona malih. Tu se nadam da ću nastupiti na Evropskom prvenstvu i da ću ostvariti što bolji rezultat - otkrila je Iman Avdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.