JEDNA OD NAJBOLJIH IKADA

"Avazov" vremeplov: Kako je za naš list govorila legendarna skijašica Lindzi Von

Nikada nisam bila u BiH, ali bih voljela doći. Obožavam putovati, to mi nekako ide s poslom, ali volim putovati i iz zadovoljstva, rekla je Von

Lindzi Von. AP

S. S.

16.5.2023

Najuspješnija alpska skijašica svih vremena Lindzi Von (Lindsey Vonn) ekskluzivno je govorila za "Dnevni avaz" 17. marta 2009. godine.

Von je tokom bogate karijere ostvarila 82 pobjede u Svjetskom kupu. Njih 43 je ostvarila u spustu, 28 u superveleslalomu, pet u kombinaciji, dvije u slalomu i četiri u veleslalomu.

U nastavku vam donosimo ekskluzivni razgovor Lindzi Von za naš list objavljen 17. marta 2009. godine.

- Najbolja skijašica današnjice, Amerikanka Lindzi Von (Lindsey Vonn) u ekskluzivnom intervjuu za „Dnevni avaz“ govori o upravo završenoj sezoni, u kojoj je odbranila naslov najbolje u generalnom poretku Svjetskog kupa, planovima za 2010., privatnom životu, hobijima...

Prije svega, čestitke na osvojenim kristalnim globusima za pobjede u generalnom plasmanu, spustu i superveleslalomu. Kakav je osjećaj odbraniti titulu najbolje u Svjetskom kupu?

- Sretna sam sa svime što sam uradila u prošloj sezoni, jer sam napredovala u mnogo segmenata. Jedva čekam narednu sezonu da vidim koliko trebam dati od sebe kako bih odbranila sve titule. Nadam se napretku u svim disciplinama.

Povreda palca

Nakon dva naslova u Svjetskom kupu, šta Vam je cilj? Možda zlato sa Olimpijskih igara, jedina medalja koja Vam nedostaje u karijeri?

- Žestoko ću se pripremati ovog ljeta, jer želim biti u top-formi pred Olimpijske igre u Vankuveru. Uvijek sam sanjala o olimpijskom zlatu, to mi je uvijek bila glavna meta, tako da ću sada dati maksimum. Jedino tako mi naredna sezona može biti bolja od protekle.

Na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u Val d’Izeru osvojili ste dvije zlatne medalje, ali i povrijedili palac. Možete li našim čitaocima opisati kako se to desilo i kako ste se osjećali tih dana jer se niste mogli takmičiti u dvije naredne utrke?

- To je tako smiješna stvar. Nikada ranije nisam otvarala bocu šampanjca i nisam vidjela da je vrh flaše slomljen. Željela sam je zgrabiti i poprskati gledaoce, ali sam posjekla prst na staklo. Desio mi se peh, ali me nije previše usporio, jer je ipak to samo palac.

Najgore od svega je što nisam popila ni gutljaj šampanjca te noći.

Ekskluzivni intervju Von za naš list. Avaz

Za koju skijašicu biste mogli reći da Vam je najveći rival?

- Najveći protivnik mi je najbolja prijateljica Marija Riš (Maria Riesch). Anja Person (Paerson) je također brza, ali je teže pobijediti Mariju.

Dueli s Janicom

Nedostaju li Vam dueli s Janicom Kostelić? Da se ona još takmiči, da li biste imali toliko uspjeha?

- Janica je bila vrhunska skijašica, ali je teško reći ko bi pobijedio u našem duelu.

Čime se volite baviti u slobodno vrijeme? Saznali smo da volite tenis i čitanje.

- Strašno volim tenis i ovog ljeta ću otići na Vimbldon. Nadam se da ću upoznati Rožera Federera (Roger), on mi je omiljeni teniser. Volim i kuhati, tako da ukoliko me neko želi pozvati u neku emisiju o kuhanju, zainteresirana sam.

Džonsonov spust u Sarajevu

Znate li da je prvo olimpijsko zlato u historiji američkog skijanja za Vašu zemlju osvojio Bil Džonson (Bill Johnson) 1984. godine u Sarajevu i to u Vašoj omiljenoj disciplini - spustu?

- Znam za Džonsona i njegov uspjeh, i stvarno je super što se to desilo u spustu. Ovo je zaista meni najdraža disciplina, jer je nemoguće opisati kako je zabavno ići velikom brzinom na skijama.

Skijaška porodica

Otac Vam je bio skijaš i muž Tomas (Thomas) također, da li će se i Vaša djeca baviti istim sportom?

- Hahahaha, imam još nekoliko godina takmičenja prije nego što počnem razmišljati o djeci.

Voljela bih doći u BiH

Da li ste ikada dolazili u Bosnu i Hercegovinu i da li biste voljeli doći?

- Nikada nisam bila u BiH, ali bih voljela doći. Obožavam putovati, to mi nekako ide s poslom, ali volim putovati i iz zadovoljstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.