OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU

Francuzi sa 35.000 ljudi osiguravaju ceremoniju otvorenja Olimpijade: Posebnu prijetnja su dronovi

Ceremonija će se održati duž rijeke Sene, a na njoj će učestvovati 160 čamaca sa sportistima i dužnosnicima

Olimpijada u Parizu. AP

N. H.

23.5.2023

Ceremonija tokom otvarnja Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine će biti čuvana od strane 35.000 francuskih vojnika i radnika osiguranja, prenosi BBC.

Ceremonija će se održati duž rijeke Sene. Na njoj će učestvovati 160 čamaca sa sportistima i dužnosnicima iz više od 200 zemalja. Prema procjenama, očekuje se da će biti prisutno više od 600.000 ljudi.

- Dronovi predstavljaju potpuno novu prijetnju – rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanin (Gerald) pa dodao:

- Puno smo radili na klasičnim oblicima prijetnji, bilo da se radi o delikventima, o osobama koje su naoružane ili bilo čemu sličnom, a mi znamo kako tu prijetnju na vrijeme detektovati i suzbiti je. Dolazak bespilotnih letjelica napunjenim eksplozivom na scenu je jedna nova civilna opasnost. Nema bilo kakvo uvjerenje da bi se ovo moglo desiti, ali je to nešto što je najteže zaustaviti – kazao je Darmanin. 

Ceremonija otvorenja Igara u Parizu će biti prva koja će se održati izvan stadiona kada su u pitanju ljetne olimpijske igre. Organizatori planiraju postaviti olimpijski plamen na Ajfelovom tornju.

Olimpijske igre u Parizu su na rasporedu od 26. jula do 11. augusta 2024. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.