IZNENAĐUJUĆA ODLUKA

FIS donio konačnu odluku: Skijašice neće više voziti Snježnu kraljicu

Zagreb je bio domaćin utrka Svjetskog kupa prethodnih 20 godina

Snježna kraljica se neće voziti naredne sezone. Pixsell / Jurica Galoic

N. H.

25.5.2023

Međunarodna skijaška federacija (FIS) izbacila je utrku slaloma za žene koja se održavala na Sljemenu za narednu sezonu.

Popularna Snježna kraljica bila je domaćin utrka posljednjih 20 godina. Čelnici FIS-a to su odlučili na sjednici održanoj u Cirihu, kada su usvojili kalendare utrka Svjetskog kupa za sljedeću sezonu u kojima neće biti utrke u Hrvatskoj.

Prvu utrku su skijašice vozile u januaru 2005. godine, a skijaši su im se pridružili 2008. godine.

Utrke su se na Sljemenu vozile u obje konkurencije do 2021. godine. Izuzetak su jedino bile 2014. i 2016. godina, kada su se otkazivale zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

Posljednje dvije godine Hrvatska je bila domaćin samo ženskih utrka.

- Nažalost, imali smo veliki peh s vremenom posljednje dvije godine, kada smo, baš tada, u novogodišnjem periodu svjedočili nevjerovatnim i dugotrajnim toplim vremenskim uslovima za taj dio godine, ne samo u Zagrebu, na Sljemenu i u Hrvatskoj, već i u čitavoj srednjoj Evropi, ali smo svake godine i u tako teškim uslovima uspjeli organizirati barem jednu utrku - izjavio je Vedran Pavlek, direktor Organizacijskog odbora utrka na Sljemenu i direktor hrvatskih alpskih reprezentacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.