ČLANICA ORGANIZACIJE

RS nastupila kao država na međunarodnom turniru: Stigla reakcija iz Parlamenta FBiH

Evropsko otvoreno školsko u odbojci se održalo u Trebinju krajem mjeseca maja, a RS se pojavila kao država

Učesnike posjetila i Tijana Bošković. Radio Trebinje

N. H.

1.6.2023

Evropsko otvoreno školsko u odbojci za učenike do 18 godina održano je krajem maja u Trebinju. Ono je izazvalo veliku pažnju budući da se među učesnicima pojavila Republika Srpska kao država te pod svojom zastavom i himnom.

Članica asocijacije

RS je priznat kao članica Evropske školske sportske federacije i ono je tako nesmetano učestvovalo na takmičenju koje je okupilo 250 djece iz šest zemalja Starog kontinenta.

Reakcija Parlamenta

Reagirao je odmah i Odbor za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Parlamenta Federacije BiH na čelu s predsjednicom Jasminom Biščević – Tokić. Oni su od nadležnih državnih organa, prije svega Ministarstva civilnih poslova BiH, zatražili da utvrde kako je došlo do ove situacije.

Ono što ostaje nejasno je da li je nadležno ministarstvo dalo svoju saglasnost i odobrenje entitetu da može nastupiti na prvenstvu pod zastavom RS-a i tako se predstavljati kao država.

Odbor je zatražio i od Federalnog ministarstva kulture i sporta na čelu s ministricom Sanjom Vlaisavljević da upriliči zajednički radni sastanak kako bi se razgovaralo o temi školskog sporta u FBiH.

Od Ministarstva vanjskih poslova BiH zatraženo je da se uputi protestno pismo prema Međunarodnoj školskoj sportskoj asocijaciji u vidu traženja odgovora kako je moguće da se RS učlanila kao država članica u dvije sportske školske asocijacije – svjetsku i evropsku. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.